Nyolcezer tonna kapacitású gabonasiló épül Öthalomnál

Nyolcezer tonna kapacitású gabonasiló épül Öthalomnál

Arad és a régió egyik legjelentősebb gabonakereskedő cége, az Öthalmon (Vladimirescu) székelő Transylvania Invest most egy 600 ezer eurós beruházással 8 ezer tonna kapacitású új gabonasilót épít a község mellett. A jelenlegi raktározási kapacitás 4000 tonna.
Ennek ellenére a cég tulajdonosa, Sergiu Gorban elégedetlen, mivel a külföldi konkurencia kedvezőbb banki hitelekkel finanaszírozhatja tevékenységét. “A magas ROBOR (romániai bankközi kamat – szerk.megj.) miatt a hazai cégek finanszírozási költségei elérik az 5 százalékot, miközben a külföldiek számára ez a költség csupán 2%-ot jelent. Nem hiszem, hogy pénzügyi szempontból Románia labilisabb lenne, mint Magyarország” – nyilatkozta a zf.ro-nak az aradi üzletember.
Tény, a hazai versenyhivatal már vizsgálódik, hogy bankok miért ilyen drágán – messze az uniós átlag fölött – finanszírozzák a cégek üzletmenetét.
A Transylvania Invest 2017-ben 160 ezer tonna gabonával kereskedett, ennek 90%-a exportra ment, a fő célországok Magyarország, Svájc, Szerbia, Ausztria, Szlovákia, Csehország és Olaszország.

Fotó: tranylvaniainvest.ro

Categories: Gazdaság, Slider