Pécska: „Legyen minden dalunk egy-egy vigasztalás”

Pécska: „Legyen minden dalunk egy-egy vigasztalás”

Szombaton este közös emlékműsorral tisztelgett a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes és Egyesület és a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.
Az esős idő ellenére szinte megtelt a Doru Ioan Petescu Művelődési Ház, a pécskai nézők mellett a Panoráma Világklubnak a városban tartózkodó csoportja is jelen volt.
A műsort Balta Tajcs Hanna nyitotta meg, aki nyolcéves kora ellenére átéléssel szavalta el Pósa Lajos „Magyar vagyok” című költeményét.
Balta Tajcs Tünde, a PKHE elnökének bevezetőjét követően dr. Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke üdvözölte a jelenlévőket.
A Búzavirág legkisebb, Bojtocska csoportjának táncjátékát követően Engi Márta művészeti vezető ismertette az est további részében a Kis Boglárka, Nagy Boglárka és a Búzavirág csoportok által bemutatott táncokat és táncjátékokat, kiemelve, hogy valamennyit a mai napig megtalálni azokon a vidékeken, amelyekről erednek.

A Búzavirág Egyesület elnöke köszöntötte a nézőket és a vendégeket is. Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester mellett jelen volt Faragó Péter képviselő, Bölöni György megyei tanácsos, illetve Bartok András, Demeter Miklós, Halasi András, Iuga Claudiu, Süli Julianna és Zágoni Szabó András helyi tanácsosok.
Ezután Faragó Péter képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben összefogásra buzdított a kiharcolt szabadság szellemében.
A Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Nagy Maros citerazenekara (Juhász Kálmán vezetésével) és Pécska-Battonya színjátszóköre közös műsort adott elő, amelyet Szép Noémi kalotaszegi katonadallal indított.
A dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna vezette színjátszókör tagjai a 170 éve kirobbant forradalom alakjait felvonultató jeleneteket adtak elő és bemutatták a Bánk bánból Tiborc panaszát.
Az emlékműsort a Búzavirág-csoport látványos lakodalmi játéka zárta, amelyet vastapssal jutalmazott a közönség.
Zárásul a szervezők köszönetetet mondtak a polgármesteri hivatalnak és a helyi tanácsnak a támogatásért.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider