Elsőként: vízmúzeum Nagyzerinden

Elsőként: vízmúzeum Nagyzerinden

A Nagyváradon székelő Körösök Vízgyűjtő Medencéjének Igazgatósága (ABAC) vízmúzeumot létesített Nagyzerinden, pontosabban az intervenciós épületben, amelyik a 79-es főút mellett, a közúti hídtól nem messze található. Sorin Guler, az ABAC igazgatója az avatáson elmondta, ez nem egy klasszikus értelemben vett múzeum, csupán annyit tettek, hogy az elmúlt két év során felújították az árvízvédelemben, vízgazdálkodásban, vízvédelemben használt régi eszközöket, szerszámokat. A kiállítás célja, hogy a fiatal generáció is megismerhesse ezeket, adta hírül az actualitatiarad.ro.
Nem véletlen, hogy a hétfői avatásra meghívták a Nagyváradi Iuliu Maniu Görög-keleti Líceum, valamint a Nagyzerindi Általános Iskola diákjait, akiknek ismertető filmet vetítettek, de lehetőségük nyílt megmérni a Fekete-Körös vizének ph-értékét.
A 96 kiállítási tárgyat az épület földszintjén, emeletén öt helyiségben helyezték el. Románia első ilyen múzeuma a tervek szerint didaktikai célokat szolgál, látogatói csoportokat, előzetes bejelentkezés alapján fogadnak.

Categories: Aktuális, Slider