RMDSZ: Románia szégyene, hogy alkotmányellenes egy kisebbségi iskola létrehozása!

RMDSZ: Románia szégyene, hogy alkotmányellenes egy kisebbségi iskola létrehozása!

“Az alkotmánybíróság döntése felháborító. Csalódottak vagyunk, közösségünk is csalódott. Nem demokratikus jogállam az, ahol a parlament sem tudja az Alkotmány biztosította kisebbségi jogokat érvényesíteni” – fogalmazott a marosvásárhelyi római katolikus iskola létrehozását megakadályozó alkotmánybírósági döntést követően Kelemen Hunor.

Miközben a román állam modellértékűséggel henceg, alkotmányellenesnek minősítik egy magyar iskola létrehozását Romániában. 2018-ban a román ellenzéki pártok magyarellenességgel próbálják elmaszatolni saját sikertelenségük – mindezt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) olyan aljassággal műveli, hogy a Nagy Románia Párt valamikori vezetői az első padban ülve jegyzetelnének – nyomatékosított a Szövetség elnöke.

Határozott meggyőződése, hogy a PNL és a PMP hibát követett el, amikor a római katolikus iskola létrehozását támadta, hibát követ el akkor, amikor a többség-kisebbség párbeszédének lehetőségét akadályozza 2018-ban. „Ma ők azok, akik elutasítanak minden jogos követelést, a magyar közösség szempontjából fontos intézkedést. Ultranacionalisták, magyarellenesek és gyermekellenesek: számukra semmi sem szent, a magyar iskolák sorsa, gyermekeink jövője sem. Csúfot űznek több száz ártatlan gyermek, szülő és tanár jövőjéből” – tette hozzá a szövetségi elnök.

“Ennek ellenére nem adjuk fel. A következő lépésekről a szülők képviselőivel és a római katolikus egyházzal egyeztetünk” – összegzett Kelemen Hunor.

Fotó: tüntetés 2017-ben az iskola létrehozásáért

Categories: Aktuális, Slider