Váratlan fordulat: a román jegybank nemet mondott az OTP-nek

Váratlan fordulat: a román jegybank nemet mondott az OTP-nek

Példa nélküli döntést hozott a Román Nemzeti Bank (BNR), miután nemet mondott arra, hogy a magyar OTP megvásárolja a Banca Românească (BR) pénzintézményt. A zf.ro gazdasági szaklap szerint a BNR szerdán utasította vissza a magyar cégcsoport felvásárlási kérését, ráadásul az ügy pikantériája, hogy az OTP 70 millió eurót kínált a 100 millió euróra becsült BR-részvényeiért, plusz 500 milliót a bank finanszírozási hiteleinek visszatérítésére.
A görög National Bank of Greece többségi tulajdonában lévő BR-t az OTP mellett a Banca Transilvania is megvásárolta volna, de a zf.ro úgy tudja, a magyarok sokkal többet ígértek a részvényekért.
A BNR egyébként nem szokta nyilvánosan bejelenteni, hogy engedélyezi, vagy visszautasít egy-egy bank-felvásárlási ügyletet, ez az első ilyen eset. Ráadásul, pénzügyi-banki titoktartásra hivatkozva titokban tartják az elutasítás okát.
Az OTP várhatóan vissza is vonja vásárlási szándékát, mert nem akar bajuszt akasztani a román jegybankkal, ami később káros lehet számukra. Amennyiben létrejött volna a megállapodás, az OTP a Romániában működő pénzintézmények top 10-es csoportjába került volna.
Az OTP korábban a Millenium és Robank pénzintézményeket vásárolta fel Romániában, ezek ellen a BNR nem emelt kifogást.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider