Kitiltották Romániából dr. Dabis Attilát

Kitiltották Romániából dr. Dabis Attilát

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közösségi oldalán számolt be arról, hogy dr. Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját kitiltották Romániából. Dabist Marosvásárhely felé, a határon tartóztatták fel, majd átadtak neki egy angol nyelvű végzést, mely indoklást nem tartalmaz.
Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja dr. Dabis Attila Romániából való kitiltását, aki a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjaként nem csak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

Úgy véljük, a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában. Ezen esemény is – a Székely Szabadság Napja előtt különösen – arra hívja fel a figyelmet, hogy a román államhatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy leplezze a magyar közösséget nap mint nap érő jogsértéseket, és akár a mostanihoz hasonló, megfélemlítő hatósági intézkedésekkel igyekezze gátolni jogos autonómiatörekvéseinket.

Dr. Dabis Attilát ez úton is arról biztosítjuk, hogy minden szükséges jogi segítséget megadunk neki, a Székely Szabadság Napjára készülőket pedig arra kérjük, hogy ne engedjenek az államhatalom megfélemlítési törekvéseinek, s legyünk ott mindannyian szombat délután a marosvásárhelyi Postaréten!

(EMNP-sajtóközlemény)

Fotó: Facebook

Categories: Aktuális, Slider