“Goldiş-diplomagyár”: megszületett az első két ítélet

“Goldiş-diplomagyár”: megszületett az első két ítélet

Tavaly nyáron pattant ki Aradon a Vasile Goldiş Egyetemen az úgynevezett “Diploma tanulmányok és engedélyek nélkül” nevet viselő botrány, amelynek lényege, hogy pénzért a diákok vizsgákat, diplomákat vásároltak. Erről annak idején részletesen beszámoltunk.
Most megszületett az első két ítélet az Aradi Törvényszéken: az olasz állampolgárságú Maria Giuseppina di Matteo több vádpontban – kenőpénz adása, informatikai csalás, nem publikus információk kiadása –, halmazati büntetésként két év hat hónap felfüggesztett börtönt kapott, adta hírül a news.ro. Mellé három év igazságügyi felügyelet, plusz Öthalom községben 90 nap munka a közösség javára. Csak azért felfüggesztett, mert együttműködött a vádhatósággal, elismerte bűnösségét.
Lucian Păiuşan egyetemi tanárt, főorvost, patológust szintén két év hat hónap felfüggesztetre ítélték, mert elismerte bűnösségét.Păiuşan pénzt kért és kapott átmenő jegyek megadására. Minden, bizonyítottan megfizetett jegyet törölnek a katalógusból.
A két ítélet nem jogerős, tíz nap alatt fellebbezhetnek.
Más vádlottak pere, akik nem ismerték be bűnösségüket, még folyamatban van.
A Goldiş mellett a Vlaicu Egyetem is górcső alá került, a nyomozók szerint itt is bűszövetkezet(ek) létesültek a vizsgák megvásárlására-eladására. Egykori diákok, tanárok, nem oktató alkalmazottak ellen folyik jelenleg is az eljárás.

Categories: Aktuális, Slider