Fortyog a fekete leves: mélyrepülésben a lej

Fortyog a fekete leves: mélyrepülésben a lej

A parlamenti többség megszerzése óta – 2016 december – az uralkodó PSD-ALDE tandem képtelen egészséges gazdasági fejlődési pályára állítani az országot. Ma, pénteken, a lej jegybanki (BNR) árfolyama az euróval szemben újabb történelmi mélységet ért el: záráskor 4,6614 lej/euró. Csütörtökhöz képest ez 0,21%-os zuhanás, és a pénzügyi szakemberek szerint még messze a gödör alja. Az árfolyam a kereskedelmi bankoknál, pénzváltóknál ennél nagyobb, már meghaladta a 4,7 lejt.
A pénzromlás természetesen gerjeszti az inflációt, nem utolsó sorban az üzemanyag árának naponta történő emelése miatt. A többit pedig bárki tapasztalhatja a piacon, üzletekben,hisz az alapélelmiszerek zöme, versenyképes hazai kínálat hiányában külföldről érkezik. Akik tavaly, idén béremelést kaptak, azt most simán leadják a napi élelmiszer-kosárba, energia-számlákra, bankhitelek törlesztésére.
Sajnos Románia agyonhangoztatott gazdasági növekedése kizárólag a fogyasztáson alapszik, rohamosan emelkedik az import, egekbe tolva a külkereskedelmi mérleghiányt. Ám ez a lufi hamarosan kipukkad. Az árát pedig a hétköznapi ember fizeti meg.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider