Ezt is megszívják az aradi gazdák

Ezt is megszívják az aradi gazdák

Az Európában piacvezető német Pfeifer&Langen cukorgyártó úgy döntött, bezárja a nagyváradi üzemét, mert, indoklásuk szerint nem versenyképes. A bezárási folyamat májusig tart, ezt követően kb. 200 alkalmazott kerül az utcára. A bezárás még súlyosabb következménye, hogy Arad, Bihar és Temes megyei cukorrépa-termelő gazdaságok maradnak felvásárló piac nélkül.
A Diamant cukor-termékcsaládot előállító nagyváradi üzem raktárkészleteinek értékesítését követően a Pfeifer&Langen Németországban, Lengyelországban előállított cukrot fog csomagoltatni Romániában, ez kerül a hazai piacra. Ennek érdekében, a zf.ro információi szerint már be is jegyezték a Bihar megyei Biharszentjánoson(Sântion) községben az új céget, amelyik kizárólag csomagolni, értékesíteni fogja a külföldi cukrot a román piacon.
Dragoş Frumosu, az élelmiszeripari szakszervezetek szövetségének vezetője a lapnak elmondta, ez a német cég stratégiája: felvásárolni a gyárakat, majd a költségek lenullázását követően bezárni, s ezzel kinyírni a konkurenciát. A cukorrépa-termesztők térségi szövetsége megpróbálta megvásárolni a nagyváradi üzemet, de a németek, érthető okokból nem adták el nekik.

Categories: Gazdaság, Slider