Megnéztük, van-e még valahol 3 lejes vonaljegy

Megnéztük, van-e még valahol 3 lejes vonaljegy

Az Aradi Nap körbenézett az ország jelentősebb, sok villamos- és buszjáratot üzemeltető közlekedési vállalatainál, hogy Aradhoz hasonlóan emelték-e még valahol 3 lejre a vonaljegyet. Ami, érthető módon, igencsak kivágta a biztosítékot az aradi buszokon, villamosokon rendszeresen utazók körében.
A körképből kiderült, Arad mellett csak Nagyváradon 3 lej a vonaljegy, csakhogy: a szomszédvárban tisztább és fiatalabb villamosok, buszok közlekednek, a járműveken elektronikus táblán írja, hova tart, a megállókban – más városokban is – pedig működik a tájékoztatás, mikor érkezik a következő járat. Létezik vonaljegy két útra 5 lejért.
Felsoroljuk a városokat, ahol továbbra is két lej a vonaljegy, tény viszont, hogy a napi, heti vagy havi bérletek ára között elég nagy a különbség, de ezzel most nem foglalkozunk. Tehát többek között Temesváron, Resicabányán, Suceaván, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Târgoviştén, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Ploieşti-en, Constanţán, Bákóban, Iaşi-ban, Craiován az egy napra betévedő továbbra is két lejért vásárolhat vonaljegyet. Gyulaférváron 2,5 lej.
Több városban az automatából vásárolt 2 lejes vonaljegy csak 30 percre érvényes (pl.Nagybánya), a 60 perces már 3 lej. Constanţán a 2 lejes jegy 60 percig érvényes, de a napijegy mindössze 5 lejbe kerül. Itt és Brailán találtuk a legolcsóbb jegyet: 1 utazás 1,5 lej.
Aradon a fő probléma, hogy egy lejt nem költenek a korszerűsítésre, fejlesztésre. Amint egyszer már megírtuk, és képekkel is illusztráltuk, a buszokon, villamosokon még mindig német városok, célállomások szerepelnek, arra sem képesek, hogy ezeket felújítsák. Másik gond, hogy a jegyautomata – pl. Kolozsvárral, Nagyszebennel ellentétben – nem ad vissza. S ha már Kolozsvárt említettem: a jegyautomatánál napi, sőt havi bérlet is vásárolható készpénzzel vagy kártyával, de lehet venni jegyet sms-ben is, ami 0,5 euróba (+ÁFA) kerül.
Aki utazik az országban láthatja, hogy busz- és villamospark tekintetében, a megállók kinézetében, a tájékoztatásban, korszerűségben már mindenki lehagyta Aradot. Sőt, a közlekedési vállalatok zömének a honlapja is sokkal naprakészebb – pl. útvonaltervet kínál –, mint az aradi CTP-jé.
Az 50 százalékos drágítást az aradi közlekedési vállalat a béremelésekkel indokolta.

(ij)

Categories: Aktuális, Slider