Konferencia a magyar-román (v)iszonyról

Konferencia a magyar-román (v)iszonyról

A Charta XXI Egyesület Arad Polgármesteri Hivatalával karöltve szervezte meg szombaton a “Közös múlt – európai jövő” című konferenciát, amelynek alaptémája a magyar-román kapcsolat volt.
A konferenciát – amelyen felszólalt Surján László, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Makai Béla, Miskolczy Ambrus és Szokoly Elek – megelőző sajtótájékoztatón Gheorghe Falcă polgármester elmondta, többek között, hogy Arad a tolerancia városa.
Ezt követően a fő szervező Charta XXI Egyesület elnöke, Surján László is aláhúzta, hogy Arad valóban a megbékélés városa, amire egy esztendővel a Nagy Egyesülést övező ünnepségsorozat előtt szükség is van. Surján fő célként jelölte meg, hogy a megbékélést nem kell a politikusokra bízni, hanem a civilekre, azt viszont elismerte, hogy ő és a Charta XXI lehetetlen küldetésre vállalkozott. “Van megoldási lehetőség egymás megértésére” – üzente Bukarestnek és Budapestnek.
A sajtótájékoztatón Gabriel Andreescu emberjog-védő, a Charta XXI tagja emlékeztetett, hogy 2017 elején úgy tűnt, a román centenárium magyarellenességbe torkollik, hisz még akadémiai oldalról is xenofób, magyarellenes nyilatkozatok hangzottak el. Úgy gondolja, hogy az egykori szeku-főnök Iulian Vlad halálával a magyarellenes ideológia elhal talán. “2018 érzékeny év, tele egy ellenség újrahatározásának veszélyeivel” – mondta, hozzátéve, hogy nem csupán román-magyar, hanem román-román megbékélésre is szükség mutatkozik.
A konferencián jelen volt, többek között Bognár Levente alpolgármester, Sergiu Bîlcea megyei alelnök, Glad Varga parlamenti képviselő.

Categories: Aktuális, Slider