Winkler: jó döntés született Strasbourgban

Winkler: jó döntés született Strasbourgban

A Strasbourgban szerdán elfogadott új európai uniós dömpingellenes és szubvencióellenes jogszabályok fontos szerepet játszanak az európai ipar támogatásában, hiszen az európai iparnak a globális piacon tapasztalt, tisztességtelen előnyt élvező szereplőkkel kell megküzdenie, az új uniós szabályozás előnyös a romániai gazdaságnak is – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke.

„Az Európai Parlament ma megszavazta az uniós dömpingellenes és szubvencióellenes jogszabályok módosítását. Ezek a változtatások fontos szerepet játszanak az európai ipar támogatásában, amelyet az EU-nak kell biztosítania. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy a globális kereskedelmi partnerek bizonyos ipari termékeket, sőt olykor egész ágazatokat támogatnak, érvényes ez különösen azokban az esetekben, ahol az állam tulajdonosként vesz részt az adott ország gazdaságában. Ennek következtében a szabadkereskedelmi piac torzul, tisztességtelen versenyfeltételek alakulnak ki, amelyek hátrányosan érintik az európai vállalatokat. Az európai iparnak nyújtott védelmet nem kell összetéveszteni a protekcionizmussal. Az Európai Unió elkötelezett a szabadkereskedelem iránt, támogatja a Kereskedelmi Világszervezet által szabályozott rendszert, azonban amikor megjelenik a dömping vagy annak a veszélye, akkor az Európai Uniónak lépnie kell. A most elfogadott szabályozás új módszertant vezet be a dömpingkülönbözetek számításához, a megfogalmazás országsemleges, tehát egyetlen célországot sem nevez meg” – hangsúlyozta szavazatmagyarázatában Winkler Gyula.

Könnyen be lehet azonosítani, hogy az EU melyik kereskedelmi partnerei használják a dömpinget, hiszen kiterjedt állami beavatkozás és támogatási rendszer van ott, ahol az állami tulajdon meghatározza a gazdaságot, ez pedig tisztességtelen előnyt jelent az európai termelőkkel szemben.

„Az új szabályozás fontos Romániának, amely egyike azoknak a tagállamoknak, ahol a gazdaságban jelentős súlya van az iparnak. Az új dömpingellenes szabályozás esélyt jelent a romániai gazdaságnak, a munkahelyek megtartása és újak létrehozása tekintetében is” – emelte ki az EP-képviselő, aki korábban is többször is beszélt arról, hogy Romániának következetes újraiparosítási politikára van szüksége, álláspontja szerint a vegyiparnak és az acéliparnak uniós védelemben kell részesülnie.

Az INTA bizottságban a képviselő következetesen egy modern és hatékony dömping- és szubvencióellenes szabályozás mellett érvelt. „Mindig is azon a véleményen voltam, hogy nem nézhetjük tétlenül amint az európai piacot olyan termékek lepik el, amelyeket az exportáló országban támogatott vállalatok állítanak elő, és amelyek tisztességtelen taktikákat alkalmaznak. Minden országnak részesülnie kell a globális kereskedelem előnyeiből, ehhez viszont mindenkinek ugyanazokat a szabályokat kell tiszteletben tartania. Az új uniós szabályozás a romániai termelőket védi a törvénytelen gyakorlatokkal szemben. Most, hogy alig pár hét van a WTO 11. miniszteri konferenciájáig, melyet december elején tartanak Buenos Airesben, az Európai Parlamentnek a WTO multilaterális kereskedelmi rendszere által szabályozott globális kereskedelem mellett kell határozottan kiállnia” – hangsúlyozta Winkler Gyula a szerdai strasbourgi szavazást követően.

(Winkler Gyula sajtóirodája)

Fotó: EU

Categories: Aktuális, Slider