Megérkeztek: dzsihádista graffiti aradi villamoson

Megérkeztek: dzsihádista graffiti aradi villamoson

Az Aradi Nap egy villamoson fényképezte le a fenti graffitit. A mudzsahedinek, akikre utal a szöveg, dzsihádban részt vevő, esetleg valamikor valamilyen terrorcsoportot megjárt muszlimok.
Egy első körös értelmezésre megkértük az Egyesült Államokban élő, aradi származású Kovács Zsoltot, aki sokkal jártasabb ebben a témakörben:
– Ez nagyon arra a következtetésre visz engem, hogy a villamoson látható graffiti egy arabnak a “magam varrta” fonetikus átírasa. Meggyőződésem, hogy a graffiti-elkövető nem török volt, hanem arab. Nagyon nehezen olvasom az arab betűket, és általában csak azokat ismerem fel, amelyek hasonlítanak a héber megfelelőikre. Mint latin kézírás, az általunk megszokottól eltérően, a betűk tök egyenesek észak-dél irányban, vagyis olyanok, ahogy a héber vagy az arab betűvetést tanítják elemi iskolában (úgynevezett “kvadratikus” ábécé). Tehát, aki arabbal vagy héberrel kezdi, az a latint is egyenesen fogja írni, aki viszont felnőttként latinból vált át, az a hébert, arabot észak-keletről délnyugati irányba dönti. A törökök már majd száz éve latin betűkkel tanulnak írni, tehát amennyiben török lenne a graffitiző, az arab írás is dőlve jelenne meg.
Törökország egyébként arabul is “Turkiye”.
A szöveg legeleje arab, sejtésem szerint Shin – Alf. Most ez lehet egy “gang” jele, rövidítése, vagy hasonló a zsidó “Bet-Hey” akronimra, amit egy vallásos minden írott szöveg sarkába odaír, még a bevásárló listára is. – “Ba ezrat Hashem” – “Isten Segedelmével”. A háromszorosan leírt “m” es “d” betűk jentéséről nincs ötletem.
Összegezve: a grafitti tartalma nagy sansszal 99,9999%-ban nem jelent semmit mocskolódáson kívül, de a hatóságoknak akkor is ki kellene vizsgálniuk.

Categories: Aktuális, Slider