Leleplezték Botez Misi bácsi mellszobrát [VIDEÓ]

Leleplezték Botez Misi bácsi mellszobrát [VIDEÓ]

Ma kora délelőtt a Ligetben leleplezték Botez Mihálynak (1922-2011), a romániai cselgáncs megalapítójának, atyjának a bronz mellszobrát. Az alkotás Dumitru Paina aradi képzőművész munkája. Sihan Pavel Milovan, az aradi Seishi Budo Sportklub elnöke az alkotást ez alkalommal Arad városának adományozta, az erről szóló okmányt Călin Bibarţ alpolgármester vette át.
2011. december 9-én, 89 éves korában hunyt el Botez Mihály, aki bevezette Aradon és Romániában a cselgáncsot és a dzsiu dzsicut. Mint már annyi interjúban elmondta, cselgáncsozni Párizs mellett, az amerikai fogolytáborban tanult meg japán tisztektől. Mivel a II. Világháborút követően hatalomra jutott kommunista rezsim tiltotta a cselgáncsot, 1956-ban alapíthatta csak meg Aradon Románia első cselgáncs-szakosztályát. Addig tornászott, többszörös országos bajnok, részt vett a helsinki és római olimpián. Cselgáncsban, dzsiu dzsicuban egyaránt nyolc dant szerzett. 2004-ben megkapta az Arad díszpolgára címet.
A vasárnapi avatáson jelen volt, többek között Florentina Horgea prefektus, Dorel Căprar, Florin Tripa parlamenti képviselők, Ovidiu Moşneag megyei tanácsos, a várban állomásozó zászlóalj, a csendőrség, rendőrség stb. képviselői.
És nem utolsó sorban az Egyesült Államokból, Japánból, Magyarországról, Nepálból, Oroszországból, Ukrajnából érkezett meghívottak, valamint a klub tagjai a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, barátok, ismerősök, tisztelők.
Az avatást követően a Vlaicu Egyetem mikelakai sporttermének falán leplezték le Soke Botez Mihály emléktábláját, a csarnok a jövőben az ő nevét viseli.
Ezt követően harcművészeti bemutatóra került sor.
Az eseményeken jelen volt Szépvölgyi Géza Kyoshi, a Magyar Budo Szövetség elnöke is, ő nyilatkozott az Aradi Napnak:

Categories: Slider, Sport