A PSD felköti a népre az igát: vasárnaptól drágulási hullám

A PSD felköti a népre az igát: vasárnaptól drágulási hullám

A PSD tavalyi, megalapozatlan kampányígéreteinek bumerángja most keményen visszacsap: nincs pénz a béremelésekre, nyugdíjakra, az eltörölt “100 díjszabás” pedig hatalmas léket vágott az államkasszán. Így aztán, miközben a PSD-kormány nyaklótlanul veszi fel a banki hiteleket, bocsátja ki a kincstárjegyeket, kénytelen drágítani az üzemeanyagot, földgázt, villanyáramot, sőt, hamarosan újra bevezeti a környezetvédelmi adót a gépkocsikra.
Vasárnap, október 1-től – a tél küszöbén –, a villanyáram 5, a földgáz 6 százalékkal drágul, az üzemanyag jövedéki adóját pedig, a szeptember 15-i 0,15 banit követően holnaptól további 0,19 banival emelik. Mindez áremelési hullámot gerjeszt a kereskedelemben, iparban, vagyis a béremelés plusz pénzét elnyelik a számlák, a mindennapos megélhetés.
Közben a kormány, a forráshiány miatt befagyassza a beruházásokat, a költségvetési hiány egy év alatt megduplázódott, év végére 3 százalék fölötti infláció várható, a bankközi kamatláb (ROBOR) pedig az eget ostromolja, agyonvágva a lejes hitelt felvevőket.
A kormány tömjénként szórt gazdasági növekedési mutatója, amelyik egyébként jelenleg a legnagyobb az EU-ban, szintén lufi: nem az egészséges gazdasági növekedés áll mögötte, hanem a fogyasztás.

Fotó: illusztráció

Categories: Gazdaság, Slider