„Az Európai Unióban ne legyenek másodrendű állampolgárok”

„Az Európai Unióban ne legyenek másodrendű állampolgárok”

Gyakran tapasztaljuk, hogy hátrányos megkülönböztetés éri az Európai Unió területén élő nemzeti, őshonos vagy nyelvi kisebbségeket, ezért üdvözlendő, hogy az Európai Bizottság elnöke szerint a szabadság, a jogegyenlőség és a jogállam Európai Unióját kell megteremtenünk – reagált Sógor Csaba Jean-Claude Juncker mai európai parlamenti beszédére.
Az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről, az EU előtt álló kihívásokról, az EU jövőjéről vitázott Strasbourgban a képviselőkkel. Bevezető beszédében hangsúlyozta, az ő forgatókönyve szerint három alapelvnek mindig érvényesülnie kell az Európai Unió határain belül: a szabadság, a jogegyenlőség és a jogállam alapelveinek. Úgy fogalmazott: nem lehetnek másodrendű állampolgárok az EU-ban, a jogállam pedig nem választható opció, hanem egy kötelező alapelv. „A mi Uniónk nem egy állam, de egy jogközösség” – mondta.
Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a beszédet követő vitában reagált az EB elnökének kijelentéseire és üdvözölte azt a gondolatot, hogy az Európai Unióban ne legyenek másodrendű állampolgárok. A jogállamiság fontosságát pedig a kialakult helyzet ismertetése által a marosvásárhelyi iskolaügy példájával támasztotta alá.
Az EP-képviselő hangsúlyozta: az EU előtt még nagyon hosszú út áll az uniós értékek védelme és a diszkrimináció valódi felszámolása szempontjából, elég, ha arra gondolunk, hogy 60 millió uniós állampolgár várja azt, hogy az EU intézményei elismerjék a létezésüket.

(Sajtóközlemény, fotó: sogorcsaba.eu)

Categories: Aktuális, Slider