Drágul a fűtés Aradon

Drágul a fűtés Aradon

Arad Polgármesteri Hivatal közleményben tudatta, hogy az országos energiafelügyeleti szakhatóság (ANRE) határozata értelmében szeptember 1-től a gigakalória árát 351 lejről 362 lejre kell emelje a város.
Călin Bibarţ alpolgármester a közleményben az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) nyakába varrja a drágítás okát, mondván, a PNL-RMDSZ többség négy hónapja próbálja megszavaztatni, hogy a hőenergia előállítása mellett a szolgáltatás is a CET hatáskörébe kerüljön, magyarán vonják össze a CET-et a hőszolgáltatást jelenleg végző CET H-val. Vagyoni kérdésről lévén szó, ehhez kétharmados többség kell, ami a PNL-RMDSZ tandemnek nincs megy a helyi tanácsban.
Más kérdés, hogy nem is olyan sok évvel ezelőtt a PNL-előd PD vágta kettőbe a CET-et, s ennek most issza meg a levét a lakosság és a város kasszája: a hő- és elektromos energiát is termelő CET nagyjából áll a lábán, a CET H viszont, amelyik csupán “szétszórja” a meleget, veszteséges, rendre milliókkal tartozik a primér hőért a CET-nek. Amit a város kénytelen a közösből kifizetni.
Az ügy másik része, hogy a hő- és elektromos energiát is előállító erőművek, mint amilyen az aradi, egy 2009-es kormányrendelet alapján támogatást kaphatnak a villamos energiára. Ebből pedig csökkenthető a hőszolgáltatás vesztesége.
Ha pedig egyszer majd fuzionál a CET és a CET H, törlődik ez utóbbi adósságállománya, ugyanakkor lehetőség nyílik uniós források megpályázására a legnagyobb veszteséget okozó hálózat korszerűsítésére.

Categories: Aktuális, Slider