Citeraszótól és népdaltól volt hangos Kisiratos

Citeraszótól és népdaltól volt hangos  Kisiratos

Ötödik alkalommal rendezték meg Erdély legnagyobb citera- és népzenei táborát a múlt héten Kisiratoson.
170 résztvevő, zömében diákok, de felnőttek és idősek is kiköltöztek július 30. és augusztus 5. között a határmenti községbe, hogy magyarországi és partiumi oktatóktól, köztük a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóitól tanuljanak citerázni, táncolni, vagy népdalt énekelni.
A napi többórás gyakorlás mellett jutott idő strandolásra, táncházra és „Ki mit tud?” vetélkedőt is tartottak a helybeli, a megye magyarlakta településeiről (Kisiratos, Nagyiratos, Arad, Pécska, Kispereg), Bihar megyéből és Magyarországról érkezett táborozók számára.
A tábort szombaton, augusztus 5-én este gála zárta a helybeli Művelődési Házban, ahová a kisiratosiakon kívül a táborozók rokonai is eljöttek.
Juhász Kálmán táborvezető-oktató és Korondi Józsa Erika polgármester köszöntőjét követően közös citerázással indult a műsort, utána sorban léptek fel a táborban kialakult csoportok.
Borsik Ferenc citeraművésznek a tábor ideje alatt született szervezményét is bemutatta az oktatók és a haladó szinten citerázók csoportja, nagy sikert aratva.
A program végén valamennyi résztvevő együtt énekelt a színpadon, majd a polgármester ajándékkal kedveskedett az oktatóknak, szervezőknek, köztük Almási Vince volt polgármesternek, a Pro-Ki-Dor Kulturális Egyesület elnökének.
Az eseményt a kisiratosi önkormányzat szervezte a Bethlen Gábor Alap és helyi szervezetek támogatásával.

Sinka Pál

Categories: Életstílus, Slider