Grindeanu és Dragnea is körbeudvarolta az RMDSZ-t

Grindeanu és Dragnea is körbeudvarolta az RMDSZ-t

A megnyugtatónak látszó parlamenti többség ellenére a PSD-ALDE koalíció nem mehet biztosra a Grindeanu-kormány megbuktatására (= saját maguk ellen) beadott bizalmatlansági indítvány ügyében, amelyet hétfő helyett már holnap, vasárnap felolvasnak a sebtében össztrombitált törvényhozásban. A koalíciónak 233 igen voksra van szüksége, ami csupán 14-gyel több, mint ahányan összesen vannak. Magyarán, ha megbomlik a pártfegyelem, és a szocdemesek a kormány megtartására szavaznak, Liviu “Daddy” Dragnea PSD-vezér és szűk köre bajba kerülhet. Sorin Grindeanu ma Temesváron népfürdőzött, a négy Temes megyei képviselő és két szenátor már tuti mellette voksol, ugyanakkor a pártból korábban kirúgottak is Grindeanu mellé állnak, és hozzák magukkal híveiket, például, Moldvából. Az aradi PSD-honatyák Grindeanu ellen fognak szavazni.
Dragnea még reménykedhet a 17 kisebbségi képviselőben, de úgy tudni, már tárgyalt az RMDSZ-szel, és miniszteri szék(ek)et kínált a bizalmatlansági indítvány megszavazásáért cserébe. Az RMDSZ-nek 30 voksa van a törvényhozásban.
Nem megerősített információk szerint azonban Sorin Grindeanu is körbeudvarolta már az RMDSZ-t, hogy álljanak mellé, vélhetően ő is miniszteri pozíció(ka)t ajánlott.
Az RMDSZ sajtóközleménye szerint a Szövetségi Állandó Tanács szombati ülésén a rendelkezésre álló információk alapján elemezték a kialakult politikai helyzetet, amelynek felelőssége teljes mértékben a kormánykoalíciót és annak vezetőit terheli. „A bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos döntésünket a parlamenti frakcióink együttes ülésén hozzuk meg, valószínűleg szerdán, a szavazás előtt néhány órával. Nem korábban, mert ezt a kérdést eldönteni ma még nem lehet” – mondta a sajtótájékoztatón Kelemen Hunor szövetségi elnök.
Kelemen Hunor bízik abban, hogy a következő napokban a koalíció ezt a kérdést házon belül megoldja, nem lesz külső segítségre szüksége: „az lett volna a legjobb, ha ezt meg tudták volna oldani akkor, amikor nekifutottak a kormány átalakításának, újragondolásának.” – áll a közleményükben.

Fotó: weradio.ro

Categories: Aktuális, Slider