Zöld utat kapott az aradi vagongyár tulajdonosváltása

Zöld utat kapott az aradi vagongyár tulajdonosváltása

Az Európai Bizottság lezárta az aradi Astra Rail Management – Greenbrier Companies fúziójára vonatkozó trösztellenes vizsgálatot, és úgy vélte, hogy a két cég összefonódása nem vezet piactorzító fölényhez az EU-ban. Ennek alapján június 1-jén aláírják a fúziós szerződést, és megalakul a tevékenységét Lengyelországban, Romániában folytató Greenbrier-Astra Rail, amelynek székhelye Hollandiában lesz. A cégben a Greenbrier 75 százalékot birtokol, és összesen 60 millió eurót fizet az Astrának: 30 milliót a szerződés megkötésekor, 30-at egy éven belül.
Az új cég fő profilja a vagongyártás és -javítás, valamint tervezés lesz, komplex kínálatot nyújtva a vásárlóknak. A cég kb. 4000 alkalmazottat foglalkoztat hat európai vagongyárban. Ebből három Romániában lesz, Arad mellett Drobeta-Turnu Severinben és Caracalban fognak tehervagonokat készíteni.
A Greenbrier egyébként nem kispályás befektető, Észak-Amerikában, Latin-Amerikában és Európában vannak érdekeltségei, ahol 8000 tehervagont birtokol – ezeket bérbe adja – és 266 ezer (!) vagonhoz nyújt szervízszolgáltatást.
Amint arról az Aradi Nap korábban beszámolt, a rendszerváltást követő hosszú vajúdást követően Cristian Burci kezébe kerülő aradi tehervagongyár (International Railway System) 2009-ben fizetésképtelenné vált, 2012-ben pedig a német Thomas Manns húzta ki a csávából és indította be a gyártást, átkeresztelve a vállalatot Astra Rail névre.

(irházi)

Fotó: hamarosan ismét átfestik a cégtáblát

Categories: Gazdaság, Slider