Winkler ellenzi a pénzcsapok elzárását

Winkler ellenzi a pénzcsapok elzárását

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője nem ért egyet azzal, hogy 2020 után csökkentsék az Európai Unió strukturális és beruházási alapjait. “Nem elfogadható megoldás az európai strukturális és beruházási alapok csökkentése úgy, hogy alternatívaként az Európai Stratégiai Beruházási Alap (Juncker-terv) forrásait ajánlják fel, ugyanis csak a kohéziós alapok biztosítják a kiegyensúlyozott, területileg méltányos elosztását a forrásoknak, amelyek az érintett régiók fejlesztési szintjét is figyelembe veszi” – fogalmazott Winkler Gyula írásbeli hozzászólásában annak kapcsán, hogy a héten Strasbourgban ülésező Európai Parlament plenárisa a Kohéziós Politikáról tartott vitát.

Véleménye szerint a Kohéziós Politika hatékony végrehajtása előfeltétele az Európa 2020 Stratégia sikerének. “Intelligens fenntartható és inkluzív növekedés lehet az EU válasza az előtte álló kihívásokra” – mutatott rá, kiemelve, hogy a Kohéziós Politikán keresztül nyújtott pályázati támogatások a regionális, strukturális egyenlőségek okozta problémákat is figyelembe veszik, és ezáltal az EU kiegyensúlyozott regionális támogatási politikát tud fenntartani. “Sajnos veszély fenyegeti a Kohéziós Politika 2020 utáni sorsát és a 2019-től kezdődő végrehajtását is, a Brexit várható éve ez. Az Európai Parlamentnek erőteljesen és egyértelműen a Kohéziós Politika megtartása mellett kell kiállnia, mert ez az európai szolidaritás alapja és az EU jövőjét is meghatározza” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki szerint átlátható vitát kell kezdeményezni a Kohéziós Politika jövőjéről.

“A Kohéziós Politika 2020 utáni sorsát átlátható, konkrét érveken és realista értékelésen alapuló vita során kell eldönteni. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a vita az EU jövőjéről szóló tárgyalások fontos részét képezi. Az európai konstrukció alapja a szolidaritás, és egy kohézió nélküli Európai Uniónak nincs jövője” – tette hozzá az EP-képviselő.

(Winkler Gyula sajtóirodája, fotó: winklergyula.ro)

Categories: Aktuális, Slider