Faragó Péter rákérdezett a határátkelőkre

Faragó Péter rákérdezett a határátkelőkre

Faragó Péter, az RMDSZ parlamenti képviselője május 3-án, szerdán kérdést nyújtott be a Képviselőházban.
A kérdés címzettjei Carmen Daniela Dan belügyminiszter és Teodor-Viorel Meleșcanu külügyminiszter. Képviselőnk széndéka szerint ez a kezdeményezés a februárban Arad megyében megnyílt négy ideiglenes hétvégi határátkelőhely jövöjét lenne hivatott tisztázni. A kiszivárgott információk szerint a Feketegyarmat-Dénesmajor, Ottlaka-Elek, Kisvarjas-Dombegyház és Nagylak-Csanádpalota közötti határátkelők a jelenlegi hétvégi, heti egy napos nyitvatartással ideiglenesen júniusig működnek. Mivel a határátkelő pontok központi forrásokból való létrehozásán túl az ehhez kapcsolódó és ezt lehetővé tevő inftastrukturális beruházásokra – Románia EU-hoz csatlakozása óta – az érintett községek önkormányzatai és Arad Megye Tanácsa több mint 30 millió lejt költött, Faragó Péter a román kormány fentebb említett két miniszterétől az alábbiakra kért választ:
1.Az érintett térségek lakóinak jogos igénye szerint az állítólag megszabott júniusi határidő lejárta után folytatja-e működését mind a négy határátkelőhely?
Ha mégsem, akkor melyeket tervezik bezárni?
2.A megnyitás utáni első két hónapban megnyilvánult érdeklődésre (átkelési pontonként naponta átlagosan 125 személy lépte át a határt) való tekintettel tervezik-e a nyitvatartási rend bővítését, kiterjesztve azt a hétköznapokra is?
3.Történtek-e, folynak-e egyeztetések a magyar féllel a határátkelőhelyek jövőjéről? Ha igen, mi ezeknek az eredménye?
Faragó Péter képviselő a kérdést írásban nyújtotta be és ugyanígy kérte a választ is rá, amelyet a kérdezettek május 24-ig kell megadjanak, és amelyet szintén az Arad megyei sajtó rendelkezésére bocsátunk majd.
Az éredeklődők a benyújtott kérdés teljes szövegét a http://www.cdep.ro/interpel/2017/i752A.pdf internetes címen olvashatják.

Faragó Péter képviselő
területi parlamenti irodája

Categories: Környékünk, Slider