Kolozsvár lesz Európa kisebbségi fővárosa májusban

Kolozsvár lesz Európa kisebbségi fővárosa májusban

Az RMDSZ lesz a házigazdája az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) következő kongresszusának. A május 17-21. között Kolozsváron tartandó rendezvény részleteiről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Vincze Loránt, a FUEN elnöke közös sajtótájékoztatón számolt be április 20-án, Kolozsváron az RMDSZ székházában.

Az RMDSZ elnöke kiemelte: a FUEN az európai kisebbségek ernyőszervezeteként az RMDSZ legfontosabb partnere az európai érdekérvényesítés terén. Nemcsak azonos elveket vallanak, hanem a két szervezet fő célja is közös, mégpedig az, hogy uniós védelmet kapjanak az európai őshonos kisebbségek. „Úgy vélem, hosszú távon fenntarthatatlan, hogy az Európai Unió megosztott legyen. Hogy létezzenek olyan kisebbségek, amelyeknek Nyugat-Európában rendezték a problémáit, miközben Kelet-Európában az őshonos kisebbség helyzetét nem orvosolták” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A sajtótájékoztatón rámutatott arra is: az RMDSZ öt évvel ezelőtt, a FUEN-nel közösen indította el a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést, amely az Unió történetében először biztosíthatná az őshonos kisebbségek uniós szintű védelmét. A kezdeményezés célja, hogy az őshonos kisebbségek védelme ne a tagállamok belügye legyen, hanem kötelező minimum európai szinten. „A kezdeményezés újabb fázisába ért. Április elején az Európai Bizottság ezúttal kedvező döntést hozott: elfogadta az eredeti kezdeményezés kilenc pontját. Egy esztendőnk van tehát arra, hogy minimum hét tagállamban egymillió aláírást gyűjtsünk össze ahhoz, hogy megkezdődhessen a jogalkotás az európai kisebbségvédelemről. Ebben az aláírásgyűjtésben komoly szerep hárul ránk” – részletezte a szövetségi elnök.

A Minority Safepack a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét és az Unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi intézkedések elfogadását kéri az EU-tól. A regionális és kisebbségi nyelvek, művelődés és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenlőség, audiovizuális és egyéb média tartalom, valamint regionális – állami támogatás szakpolitikák területén vár el uniós szintű intézkedéseket. „Éveket dolgoztunk ezeken a témákon. Mára bebizonyosodni látszik: ha ismerjük a célt, ha sikerül partnereket találni, a hosszú, alapos, szakmailag is előkészített munkának lehet eredménye. Reméljük, hogy elkezdődik a jogalkotás, amely egy kötelező viselkedési normát, szabályrendszert ír elő” – összegzett Kelemen Hunor.

Kolozsvár Európa kisebbségi fővárosa lesz májusban – mondta el Vincze Loránt, a FUEN elnöke. A FUEN kongresszusára május 17-21. között kerül sor Kolozsváron, a Grand Hotel Napocában, fő témái az anyanyelvhasználat, a kisebbségi kulturális hagyaték védelme, a modernizáció és innováció a kisebbségi közösségekben, illetve az európai autonómiamegoldások lesznek – ez utóbbi téma egy külső partner, a Glasgowi Egyetem szervezésében. Természetesen a Minority Safepack európai polgári kezdeményezésről is sok szó fog esni, sőt: a kolozsvári kongresszuson fog hivatalosan megkezdődni az egymillió aláírás összegyűjtése – számolt be a FUEN elnöke.

A Minority Safepack kapcsán kiemelte: a következő egy év kihívása nem a bűvös egymillió aláírás összegyűjtése, hanem az, hogy jól használják ki ezt az időszakot arra, hogy koalíciót alakítsanak ki a kisebbségi jogok érdekében, és olyan támogatást sikerüljön szerezni a többség körében is, hogy megkerülhetetlenné váljon a kezdeményezés. „Nemcsak a kisebbségekhez tartozóktól számítunk aláírásokra, hiszen közös érdek az, hogy a kisebbségek biztonságban és otthon érezhessék magukat hazájukban” – mondta Vincze Loránt.

Kiemelte: az Európai Unióban mentalitásváltás tapasztalható a kisebbségi jogokhoz való hozzáállásban, ezt jelzi, hogy az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani lesz a fővédnöke annak a május 4-i rendezvénynek, amely a Minority Safepackről szól az EP-ben. A német és a dán kormány is támogatja a kezdeményezést, illetve az Európai Néppárt is támogatásáról biztosította a Minority Safepacket április eleji máltai kongresszusán.

„Azért esett a választásunk Kolozsvárra, mert az EU legnagyobb lélekszámban egy tömbben élő nemzeti kisebbsége, a romániai magyarság fővárosaként tekint erre a városra. Kolozsvár az európai kisebbségek fővárosa lehet néhány napig, ami jó lehetőség számunkra az erdélyi magyarság szokásainak és sajátos ügyeinek bemutatására. A kolozsvári kongresszus pedig képletesen is lezár egy ciklust a FUEN történetében, hiszen legfontosabb politikai projektünk, a Minority Safepack innen, Erdélyből indult az RMDSZ kezdeményezésére. Az RMDSZ évek óta a FUEN meghatározó, iránymutató tagszervezete” – mondta el Vincze.

Románia államfője, külügyminisztere és európai ügyekért felelős minisztere is meghívást kapott a rendezvényre, hiszen a többség-kisebbség közti párbeszéd a cél – számolt be a FUEN elnöke, hozzátéve: a kongresszusi küldötteket Kolozsvár polgármestere, Emil Boc is vendégül látja. „A FUEN nevében üdvözöljük a polgármester háromnyelvű helységnévtáblákra vonatkozó döntését, és az lenne az igazán szép, ha a kongresszus hivatalos „családi fotója” már az új helységnévtáblák alatt készülhetne el” – jegyezte meg.

A kongresszuson körülbelül 200 küldött vesz részt szerte Európából. Az esemény társszervezője a házigazda RMDSZ mellett a Magyar Polgári Párt és az Arománok Szervezete, illetve a Német Demokrata Fórum is jelen lesz a rendezvényen. A szervezők törekedtek arra, hogy a kongresszus résztvevőinek minél többet mutassanak meg Erdélyből, így Bonchidára, a tordai sóbányába és Tordaszentlászlóra is ellátogatnak, ugyanakkor az Erdélyben élő kisebbségek szokásaival, kultúrájával is megismertetik őket, hogy a résztvevők Erdély és az erdélyiek nagyköveteiként távozzanak a kongresszusról.

(RMDSZ-közlemény)

Categories: Főoldal-5, Környékünk