Rajtol az Aradi Kamaraszínház új évadja

Rajtol az Aradi Kamaraszínház új évadja

Április 10-11-12-én az Aradi Kamaraszínház nézői a 2017-es évad első kamara előadását tekinthetik meg a nagyszínház második emeleti stúdió termében. Tömöry Péter Európa, édes hazám című drámájának ősbemutatóját a székesfehérvári Vörösmarty Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában láthatják az érdeklődők, az előadást Szabó K. István jegyzi, mint rendező. Szereplők: Kerkai Rita, Derzsi János, Tapasztó Ernő és Kozáry Ferenc.

Tömöry Péter, a darab szerzője, költő, író, műfordító, rendező és dramaturg. Kolozsváron született, volt a bukaresti televízió magyar adásának szerkesztő-rendezője, a debreceni színház dramaturgja, a kecskeméti Katona József Színház vezető rendezője, a veszprémi és a zalaegerszegi színház rendezője, a Badische Landesbühne főrendezője, majd a bonni Euro Theater Central vezető rendezője és művészeti tanácsadója.
„Amikor írtam, a Badische Landesbühne (1992) felkérésére, nem gondoltam, hogy aktualitása mind időben, mind térben idáig »migrál«. (Akár jómagam is.) Nem állt szándékomban a színházba visszavinni, talán éppen személyes, erdélyi érintettségem okán. Ennek ellenére a cselekmény egyik szereplője sem én vagyok, de emberközelben éltem meg annak a magyar−sváb, román−szász, keletnémet és kurd migráns »megváltást váró« történetét egy nyugatnémet menekülttáborban,” írja a szerző a darabbal kapcsolatban.
A történet alapjául az szolgált, hogy az író 1989-ben Németországba emigrált, ahol néhány napot egy menekülttáborban töltött. Akkor a saját bőrén tapasztalta, milyen, ha egy felnőtt ember, akinek van már egy felépített élete, elhagyja a hazáját, tele van szorongással, kétellyel, és elvágva minden szálat, arra vár, hogy beengedjék egy másik országba, ahol az álmait megvalósítva új életet kezdhet. A dráma a várakozás gyötrelmeiről szól. Szabó K. István rendezőt leginkább a szereplők álmai érdeklik: „a darabban megjelenő emberek maguk mögött hagytak egy felépített életet, az otthonukat, de vágyaik vannak a jövőre nézve. Ez a dráma is bizonyítja, hogy milyen kicsinyek vagyunk az álmainkhoz képest.” A díszlet egy letisztult, steril világot teremt, ahol a színészi játéknak nagyon erős a jelenléte.
Az elődás helyszíne a nagyszínház második emeleti stúdió terme. Helyfoglalás érkezés szerint.
Április 10-én 19.00 órától az esti teljes bérletek érvényesek.
Április 11-én 18.00 órától a délutáni teljes bérletek érvényesek.
Április 12-én 19.00 órától a meghívók, a diák- valamint a tanári bérletek érvényesek.
Jegyek a nagyszínház jegypénztárában válthatók.

Categories: Életstílus, Slider