Guccifer lefaragtatná a büntetését: újabb halasztás

Guccifer lefaragtatná a büntetését: újabb halasztás

Az Aradi Törvényszéken ma újabb tárgyalási nap volt a Guccifer néven világhírnevet szerzett aradi hacker, Marcel Lazăr Lehel perében. A vádlott a romániai és az amerikai, jogerős büntetéseinek összevonását szeretné elérni: ismert amerikai politikusok – köztük Hillary Clinton, George W. Bush, Colin Powell –, közéleti személyiségek stb. magán postafiókjainak feltöréséért Bukarestben hét év letöltendőre ítélték, majd 2016-ban kiadták az Egyesült Államoknak, hogy ott is lefolytassák ellene a pert. Amint arról annak idején az Aradi Nap beszámolt, a Virginia állambeli Alexandriában a bíróság négy év négy hónapra ítélte jogerősen.
Az aradi hacker most azt szeretné, ha büntetésébe beszámítanák a 2016. márciusa-októbere közötti amerikai fogságát, plusz összevonnák a romániaival a tengeren túl ráhúzott börtönbüntetést.
A mai tárgyalásra megbilincselve érkezett Guccifer mellett ezúttal ott volt ügyvédnője is. A felperes szervezett bűnözés elleni csoport (DIICOT) felterjesztésére a bíróság most kéri az Országos Büntetésvégrehajtási Hatóságot (ANP), hogy írásban közölje a vádlott által börtönben töltött pontos időszakot. Ugyanakkor kérik az Igazságügyi Minisztréiumot, hogy szintén írásban válaszoljon két kérdésre: mikortól meddig tartózkodott a vádlott az USÁ-ban és hogy az alexandriai ítéletet Románia elismeri-e.
A következő tárgyalásra április 4-én kerül sor, szintén Aradon.

(ij)

Fotó: archív

Categories: Aktuális, Slider