Egyesülésük emlékműve: kiásták a csatabárdot

Egyesülésük emlékműve: kiásták a csatabárdot

Románia nemzeti ünnepei közül nekünk, magyaroknak december 1. gyásznap, ebből kifolyólag csak mellékvizen érdekelhet, hol állítják fel a Nagy Egyesülés Emlékművét Aradon. A megvalósíthatósági tanulmány és a városi tanács által korábban megszavazott határozat szerint a Ligeti tó közepére kerülne a bukaresti képzőművész által nem túl sok fantáziáról tanúskodó “végtelenség oszlopa”.
Az ügy azonban húzódik, a még annak idején Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vezette kulturális tárca hiába fizette ki a munkát a pályázatot a furcsán, az összes aradi képzőművész előtt elnyerő bukaresti Florin Codrénak, a kövek csak nem érkeztek meg. Pedig a városi tanács minden esztendőben félretett pénzt a talapzatra, amelynek költségeit vállalta. A probléma gyökere, hogy Codre Kínában, vélhetően aprópénzért faragtatta ki az emlékmű oszlopát, de a pénzt elköltötte, s már nem maradt arra, hogy a szerződés értelmében leszállítsa Aradra. Ezt többször is elpanaszolta.
A ma délután a polgármesteri hivatal hivatal által szétküldött közleményből kiderül, hogy a város (= Gheorghe Falcă polgármester) már egyáltalán nem köti az ebet a Ligeti tóhoz, két más helyszín is szóba kerülhet: az egyik a Thököly-tér (nagypiac), a másik pedig az egykori Vörös Trikó telke, ahol egy parkkal együtt szüntetnék meg a gaztengert.
Bármi változtatást a városi tanács kell megszavazzon, és borítékolható, hogy a szocdemek ellenállnak a módosításnak. Az idő pedig sürgeti a románokat, nagy lebőgés lenne számukra, ha Aradon “az egyesülés első városában” 100 év alatt még egy emlékművet sem tudnának felállítani.

(Fotó: Codre Kínában a kőfaragó művészeivel)

Categories: Aktuális, Slider