Maros-híd a Választó utca végén: és még egy kellene

Maros-híd a Választó utca végén: és még egy kellene

Legalább két évtizedes késésben van Arad a Választó utca (Şaguna) meghosszabbítására tervezett új Maros-híd kivitelezésével. Az elképzelés egyébként régi, a közlekedést ismerő, előrelátó szakemberek hosszú évek óta kongatják a harangot, de a kivitelezés meglódítására csak most szánta rá magát a város. A december 20-i városi tanácsülés napirendjén szerepel a híd és a Temesvári úttal való közúti összeköttetés megvalósíthatósági terve. Persze, ha várhatóan meg is szavazzák, az első kapavágásig még évek telhetnek el.
Tény, ha elkészül a 37 millió euróra tervezett beruházás, akkor érezhetően csökken majd a belvárosi forgalom, valamint az újaradi híd zsúfoltsága. Sőt, vélhetően a városvezetés végleg letesz arról az őrültségről, hogy párhuzamos hidat építsen az újaradi mellé.
Ám ahhoz, hogy Arad belvárosa fellélegezhessen, szükség lenne a déli körgyűrűre is: a dévai út felől érkező tranzitforgalom, balra fordulva (is) megkerülhesse a várost. Ami újabb Maros-hidat jelent valahol a Csálai erdőnél. De Arad körgyűrűje legalább bezárulna és az északi körgyűrű két, befejezett vasúti felüljárójával már európai szintre emelkedne.
Ennek sok eleme sajnos még a sci-fi kategóriába sorolható.

(Fotó: tehermentesülne az újaradi híd)

Categories: Aktuális, Slider