Országos tisztségbe választották Zágoni Szabó Andrást

Országos tisztségbe választották Zágoni Szabó Andrást

A közelmúltban a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) 11. kongresszusán a pécskai Zágoni Szabó Andrást ügyvezető elnökké választotta a testület, mandátuma négy esztendőre szól. Ugyanakkor Sebestyén Csaba RMGE- és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökök a kongresszuson megállapodást írtak alá, ami kiemelkedően fontos lépés volt az erdélyi, partiumi, bánsági vidék fejlesztése érdekében. Zágoni Szabó András a legfontosabb tervekről beszél:
– Az első feladatok között említem, hogy azokban a megyékben, ahol nem létezik gazdaegyesület, az elkövetkező négy évben megpróbáljuk pótolni: Máramaros, Fehér, Hunyad és Krassó-Szörény van lemaradva. Amint az aláírt megállapodás is előrevetíti, az RMDSZ-szel való kapcsolat rendkívül fontos számunkra, hisz ahhoz, hogy a magyar gazdák megelégedésére dolgozzunk, szükségünk van politikai támogatásra is. Ugyanakkor újra szeretnénk indítani az Aranykalász tanfolyamokat, folytatni a szakmai fórumokat, tervünk, hogy ahol léteznek az agrárkamarák, azokba minél több magyar szakembert delegáljunk, hogy minden megyében legyen képviseletünk. Ahol pedig még nem alakult meg az agrárkamara, ott segítsünk a szervezésben.
A magyarországi kamara minden megyére ki szeretné bővíteni a Falugazdász-hálózatot. Arad megyében szerencsére már működik, de tervem, hogy egész Erdélyre kiterjesszük, ezzel is támogatva információkkal az érintetteket.
Fontos feladatunk a kormánnyal, a mezőgazdasági minisztériummal való kapcsolattartás. Szeretném, hogy a jövőben a szaktárcánál magyar szakemberek is dolgozzanak, támogassuk a kis családi mezőgazdasági vállalkozásokat.
Ha nem vagyunk ott, ahol az országos agrárpolitika iránya eldől, akkor hátrányban kerülünk, hisz mint tudjuk, vidéken a magyarság zöme a mezőgazdaságból él. Őket akarjuk támogatni, nem pedig a mamut vállalkozásokat.
Ami a távlati terveket illeti, 2018-ban új országos vidékfejlesztési stratégia készül, s ennek kidolgozásából az RMGE sem hiányozhat, hogy az biztosan megfeleljen a magyar gazdáknak is.
Nem elhanyagolható a mindennapokban a jó kapcsolatot ápolása az APIA-val, állategészségügyi igazgatóságokkal, más szakintézménnyel. Érthető, hogy a gazdafórumokra rendre meghívjuk ezek képviselőit is, hogy a gazdák tőlük hallják a legfontosabb informá-ciókat. Végezetül elmondanám, ahhoz, hogy az erdélyi, Arad megyei vidék fejlődjék, a magyar gazdák elégedettek legyenek, elengedhetetlen az RMDSZ parlamenti részvétele. Csak ha ott vagyunk a parlamentben születhetnek megfelelő törvények, mert senki más nem képviseli a mi érdekeinket.
Megragadom az alkalmat, hogy felhívjam au Arad megyei gazdák figyelmét, mennyire fontos, hogy december 11-én elmenjenek szavazni az RMDSZ-jelöltjeire.

(Megjelent a Pécskai Élet 2016/16. számában)

Comandat de UDMR. Editat de Asociaţia Qult-Ar. Cod: 13160001

Categories: Aktuális, Slider