Király Andrást beidézte a DNA

Király Andrást beidézte a DNA

Ma délelőttre beidézte Király András oktatási államtitkárt a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi kirendeltsége. Az ok a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében indított nyomozás. Király András a kihallgatást követően az Aradi Napnak elmondta, hogy az oktatási intézmény működésének engedélyeztetése nem a minisztérium, hanem a megyei tanfelügyelőség kompetenciája. “Áttekintettük a kérdéseket, majd eljöttem” – tette még hozzá Király.
Az MTI/maszol november 4-én idézte a DNA-közleményét, amely szerint Maros megye főtanfelügyelője, Ştefan Someşan 2014-ben anélkül rendelte el a katolikus gimnázium létrehozását, és Tamási Zsolt József igazgatói kinevezését, hogy előzetesen megszerezte volna ehhez a tanügyminisztérium jóváhagyását. 2015-ben pedig hatáskörét túllépve sorolta az Unirea Főgimnázium magyar tannyelvű osztályait az új oktatási intézménybe, és bocsátotta ki az intézmény számára az ideiglenes működési engedélyt.
“A DNA szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak a 328 diáknak az érdekeit sértette meg, akik a 2015-2016-os tanévben olyan intézményben tanultak, mely nem rendelkezett hatósági engedéllyel, ezért tanulmányaik törvényesen nem ismerhetők el” – olvasható még az említett hírforrásban. A közlemény arról is említést tesz, hogy Maros megye prefektusa 2014-ben a közigazgatási bíróságon támadta meg a római katolikus tanintézet létrehozásáról szóló önkormányzati határozatot, és a marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában jogerősen is érvénytelenítette azt.
A közlemény arról is említést tesz, hogy Maros megye prefektusa 2014-ben a közigazgatási bíróságon támadta meg a római katolikus tanintézet létrehozásáról szóló önkormányzati határozatot, és a marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában jogerősen is érvénytelenítette azt.
A DNA hivatali visszaélés gyanújával november elején 60 napos hatósági felügyelet alá helyezte Tamás Zsolt Józsefet, a főtanfelügyelőt pedig november 3-án előzetes letartóztatásba helyezték hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel vádolva.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider