Az én európai városom: megtudtuk, hol van Arad nulla kilométere

Az én európai városom: megtudtuk, hol van Arad nulla kilométere

Ma délután a Városháza dísztermében volt „Az én európai városom” (My European City) uniós projekt záróakkordja, amelynek keretében a résztvevők megtekinthették a várban lévő, az összeomlés szélén álló ferences rendi templomról készült fotókat, a terveket a felújításról.
Amelynek kivitelezésére vélhetően még hosszú éveket kell várni, hisz a bent állomásozó katonai alakulat, a hadügyminisztérium nem akarja, hogy legalább állagmegőrzés alá vessék a műemlék épületet. Amelyet, a műemlék épületekre vonatkozó törvény szerint a honvédelmi minisztériumnak kötelessége lenne felújítani. Csakhogy a szaktárca, „természetesen” a törvény felett áll, mint annyi romániai intézmény.
„Arad nulla kilométere a vártemplom, és nem a Városháza” – szögezte le mondandója bevezetőjeként Nagy Vizitiu Alexandru építész, a Pro Urbe Egyesület elnöke, aki láthatóan csak nehezen fogta magát vissza attól, hogy alaposabban beszóljon a minisztériumnak.
A rendezvényen ott volt, többek között Bognár Levente alpolgármester, Nora Groşan projekt-menedzser, Cziszter Kálmán építész, a terveket készítő Stacons vezetője, Puskel Péter helytörténész, szakemberek, olyanok, akiket érdekel Arad múltja, az értékek megőrzése.
Az Arad mellett több városra – Nottingham, Szczecin, Jelgava, Berlin, Belgrád, Iaşi – kiterjedő projekt lényege, hogy olyan város-hálózatok alakuljanak ki, amelyek felfedezzék, népszerűsítsék európai jellegüket. Voltak tapasztalatcserék, egymás épített értékeinek a bemutatása, népszerűsítése a lakosság körében stb.
Arad a ferences rendi vártemplom „újrafelfedezését” tűzte ki célul a pályázatban, s a Stacons el is készítette a fotókat, a 3D-s vázlat-dokumentációt. S a munka folytatódik, a polgármesteri hivatal továbbra is támogatja a kezdeményezést. Nem véletlen, hogy a projektre az EU-tól megpályázott 12 ezer euró mellé nyolcezret tettek.
Az Aradi Nap számításai szerint a hadügyminisztérium még jóindulattal is csak hét-nyolc év múlva adhatja vissza civil hasznosításra: a gáji kaszárnya felújítása a majd kiköltöző zászlóalj számára talán négy év múlva kész, s amennyiben nem kekeckednek az átvételnél, plusz két esztendő a kiköltözés, majd következhet a papíron való átadás-átvétel.
S ekkor – talán 2023-2024-ben – a város még neki sem foghatott a templom megmentésének. Csak remélni lehet, hogy lesz mit felújítani. Egy utolsó megjegyzés: a római katolikus egyház a mai fórumon sem képviseltette magát, holott kötelessége lenne kiállni, lobbizni a műemlék megmentésének érdekében, kifejteni álláspontját.

(irházi)

A felvétel 1910-ben készült, 1919-ben kb. ebben az állapotban volt, amikor beköltöztek a románok. A vezető fotón a vártemplom ma.

A mai zárókonferencia

Categories: Aktuális, Slider