Vakvacsora Aradon: rekord számú résztvevő

Vakvacsora Aradon: rekord számú résztvevő

Az Aradi Nap is támogatta pénzadománnyal a női Lions Club Arad 2007 kezdeményezését, hogy vakvacsora keretében gyűjtsenek egy braille-nyomtatóra, amelyet a Vakok Aradi Egyesülete kapna. A vakvacsorára ma, hétfő este került sor a Leon szállodában, és Liliana Bălaj főszervező elmondta, habár immáron harmadszorra szerveznek ilyet, soha ennyien még nem vettek részt.

Való igaz, mint a végén kiderült, a szálloda vendéglője majdnem kicsinek bizonyult. A résztvevőket a Lions hölgyei fogadták, és mindenki kapott egy műanyag, bokáig érő ruhavédő kötényt, valamint egy kendőt, hogy bekösse vele a szemét. A beöltözésre már kint sor került, és a félhomályban úszó terembe, segítséggel és libasorban, egymás vállát fogja masíroztunk be, majd asztalhoz vezettek, és széket toltak alánk.

Nehéz olyasmiről írni, amit az ember nem lát. Az élmény csupán szaglás, tapogatás és hangok útján érkezett. “Én gyerek vagyok, gondolom te felnőtt vagy” – lapogatta meg a karomat a jobb oldali szomszédom. Eric eleven, de fegyelmezett srác volt, a szemkendőt a második fogásig tűrte, ekkor, gondolom anyja javaslatára, levette. Addig csak a vizét löttyintette az ölembe, a fahéjas meggylevesét megúsztam. Egyébként elsőre, bátortalan apró kóstolásra, paradicsomlevesnek éreztem, s csak másodikra fedtem fel a titkát, bal kézben a csészét szorongatva sikerült kikanalaznom. A második fogás krumpli volt valami hústekercs-félével, ezzel alaposan megverekedtem, mert alig bírtam elvagdosni anélkül, hogy kiugorjon a tányérból. Így aztán mákszemnyi és hatalmas falatok szűródtak a villámra, hát ki látja, mit vág, és mi maradt belőle?  Csak a végén jöttem rá, hogy éllel felfelé tartott késsel masszíroztam a tekercsetm, ezért volt annyira makacs.

Időnként megjelent egy pincér, és a fülembe súgta, hogy bubis, vagy mentes vizet kérek. Majd egyszer próbálják ki, mekkora gáz megkeresni a magas talpas poharat a tányér mögött, ahova a pincér rakta. Nyitott szemmel.

Közben rövid beszédek is voltak, meg zene.

Végül felgyújtották a villanyokat, és levehettük a kendőt. Ekkor rájöttem, hogy a társaság jelentős része már jóval korábban bedobta a törölközőt, és nem óhajtott legalább másfél órát vakságban tölteni. Pedig érdemes átélni, mert csak így fut végig rajtunk a gondolat: mekkora önfegyelem, kitartás szükségeltetik egy képzeletfestette világban leélni az életet.

Arad megyében 2500 vak, vagy látássérült ember él. A Lions használt számítógépeket is vár, mert ezeket átprogramozzák, hogy speciális programmal a vakok is hallgathassanak rajta rádiót, híreket, információkat.

Október 15. a Vakok és Gyengénlátók Nemzetközi Napja.

 

(irházi)

 

 

Categories: Aktuális, Slider