Reptérügyben a négykézláb is kevés: Temesvár nem akar egyesülni

Reptérügyben a négykézláb is kevés: Temesvár nem akar egyesülni

Claudia Boghicevici, az Arad Megyei Tanács alelnöke az elmúlt időben sajtótájékoztatókon több alkalommal is megjegyezte, hogy az intézmény többségi tulajdonában lévő aradi repteret szívesen összeboronálnák a temesvárival. De hasonló szellemben nyilatkozott Iustin Cionca elnök is, habár mandátumának legelején még arról beszélt, hogy “komoly tárgyalásokat” folytatnak Arad felé kacsintgató légitársaságokkal. Természetesen, mindebből semmi sem valósult meg, a felújított, kibővített aradi reptérre, érthető üzleti megfontolásokból senki nem akar leszállni.
A dolog pikantériája, hogy végső és elkeseredett megoldásként csak Arad szeretne egyesülni a temesvári légikikötővel, a szomszéd város repterének vezetősége erről hallani sem akar.
Dan Idolu, a temesvári reptér igazgatója a Digi24 hírtelevíziónak korábban elmondta, nekik saját fejlesztési terveik vannak, ehhez rendelkeznek telekkel is. A héten aztán kideült, hogy Temesváron 2,5 millió eurós beruházással 3000 négyzetméteres új terminált építenek, a kivitelezés már 2017 szeptemberére elkészülhet, vagyis biztosra vehető, hogy nincs szükségük aradi partnerségre, fúzióra.
A temesvári reptér idei forgalma várhatóan 1,2 millió utas lesz, 2017-ben 1,7-1,8 millióra számítanak.
A nulla utasforgalmú aradi reptér 2 millió eurós felújítása-bővítése a korább elnök, Nicolae Ioţcunak a szekrényből kipotyogó csontváza, ugyanis a szerződés értelmében a kivitelező-beruházó magáncég saját bankhitelből végezte el a munkálatokat, ám az összeget az Arad Megyei Tanács részletekben visszatörleszti. Magyarán: már idén fizetnek, miközben egy euró bevételük nincs a reptéri beruházásból.

(irházi)

Fotó: az új aradi terminál

Categories: Gazdaság, Slider