Kelemen Hunor: premier az RMDSZ-MPP megállapodás

Kelemen Hunor: premier az RMDSZ-MPP megállapodás

Érthető volt Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének megjegyzése ma reggel az Aradon tartott sajtótájékoztatón, miszerint október 6-ról nehéz újat mondani, ezért inkább belpolitikai kérdésekről beszél. Ennek csúcsára pedig az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) között megszületett egyezséget helyezte. Négy évvel ezelőtt csak közeledés volt a felek között, most viszont az MPP az RMDSZ listáján bejutó helyre állít egy jelöltet Maros, egyet pedig Kovászna megyében. Kelemen Hunor kiemelte, tudják, elvárás a választók részéről, hogy ne legyen civakodás az erdélyi magyar pártok között. Emlékeztetett, ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy az említett két megye tanácsában sikerült növelni a magyar képviselők számát.
Egyébként szintén újdonság, hogy a Hargita megyei képviselői listán 4. helyre Szeben megyei jelölt kerül. Az elnök ezt belső szolidaritásnak nevezte, mondván, a szervezet kb. 50 ezer voksot szokott begyűjteni olyan szórványmegyékből, ahonnan esély sincs parlamenti mandátumra.
Az elnök reméli, december 11. után ismét politikai kormánya lesz Romániának, hisz „politikai támogatás hiányában egy kormány nem szolgálhatja a közérdeket”. Kijelentette, a mostani törvényhozás rég elveszítette szerepét: csak rábólint a kormányrendeletekre, nem szavaz meg törvényeket, a kormány fölött nincs parlamenti ellenőrzés.

(ij)

Categories: Aktuális, Slider