Winkler az EU-ról: kormányközi unió, nemzeti kormányok vezetésével

Winkler az EU-ról: kormányközi unió, nemzeti kormányok vezetésével

Az Európai Uniónak reformra van szüksége, a politikumnak pedig meg kell hallgatnia az emberek véleményét is ebben a kérdésben, hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő szombaton Petrozsényban, ahol a “Jövő ma kezdődik. A civil társadalom napjai” címmel szervezett nemzetközi konferencián vett részt.

“A legfontosabb kérdés az EU jövője, és ez a probléma nemcsak a politikusokat, de a legtöbb európai polgárt is foglalkoztatja. Az euroszkepticizmus és a nacionalista, szélsőséges, rendszerellenes pártok feltörekvése sok változást, új reakciót hozott az európai politikai életbe. Minden politikus egyetért abban, hogy az EU-nak reformra van szüksége, ám a reform hogyanját már mindenki másképp látja. Egy kormányközi uniót szeretnénk, amelyet nemzeti kormányok vezetnek, vagy egy olyan politikai uniót akarunk, amelyet az EU alapítói megálmodtak? Én azt gondolom, hogy az EU olyan, mint egy különleges puzzle, amelyet nemcsak egyféleképpen lehet kirakni, hanem több módja is van, hogy felépítsük ezt az európai mozaikot. A helyes megoldás pedig az, hogy odafigyelünk az állampolgáraink véleményére” – magyarázta Winkler Gyula. Rámutatott, hogy jelenleg a legfontosabb prioritás a közösség biztonsága, és minden, ami ehhez hozzátartozik. “Az Európai Néppárt, amelynek az RMDSZ is tagja, tevékenységének középpontjába az állampolgárt helyezi, és keresi a legjobb megoldásokat, hogy garantálni tudja a közösség biztonságát. Több síkon is igyekszünk fenntartani a közösség biztonságérzetét. Elsősorban azáltal, hogy megfelelő válaszokat adunk a gazdasági kihívásokra, az új munkahelyek létrehozásával kapcsolatos, foglalkoztatási problémákra. Másodsorban azáltal, hogy próbáljuk megtalálni a legjobb megoldást a migrációs problémakörre, és ebben az esetben az európai önkéntes szolidaritás a jó válasz és nem a Brüsszel vagy Berlin által diktált szabályozás. Harmadsorban pedig biztosítani kell az európai polgárok védelmét, küzdeni a terrorizmus ellen, amely az elmúlt évek tragédiáit okozta. Az Európai Uniót reformálni kell, ám az a megfelelő irány, amelynek során tudjuk biztosítani közösségünk védelmét és jövőjét” – fogalmazott Winkler Gyula. Szerinte az kellene a fontosabb legyen, ami összeköt bennünket és nem az, ami szétválaszt, az EU pedig olyan építmény, amelyet meg kell őrizni és amelyet érdemes továbbépíteni.

Petrozsényban szeptember 27-től október 2-ig zajlik a “Jövő ma kezdődik. A civil társadalom napjai” című konferencia, amelyet egy európai uniós pályázat részeként szerveztek magyarországi, bolgár, lengyel és olaszországi testvérvárosok küldötteinek részvételével. A program koordinátora Wersánszki Eduárd, a petrozsényi RMDSZ elnöke. A konferencia szombati programját Tiberiu Iacob Ridzi petrozsényi polgármester felszólalása indította, ezt követően tartotta meg Winkler Gyula EP-képviselő “Az euroszkepticizmus megjelenése és Európa jövője: az EU intézményei” címmel előadását.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

Categories: Aktuális, Slider