Az Egyesült Államokban is elítélték az aradi hackert

Az Egyesült Államokban is elítélték az aradi hackert

Az aradi fegyházban hétéves büntetését töltő hackert, Marcel Lazăr Lehelt (44) – művésznevén Guccifer – az Egyesült Államok kérésére a román hatóságok kiadták, így idén márciusban ott is elkezdődött a pere. A per a Virginia állambeli Alexandriaban szövetségi bíróságon folyik, és Guccifer ott (is) elismerte, hogy több amerikai politikus – köztük Hillary Clinton, George W. Bush, Colin Powell -, közéleti személyiség postafiókját feltörte. Az annak idején az Arad melletti Szombathelyen letartóztatott Guccifer azt nyilatkozta, rém egyszerű volt Hillary Clinton magán postafiókjának a feltörése. Állítólag Lazăr elcsípte azokat a szerelmes hangvételű leveleket, amelyeket Corina Crețu román EP-képviselő küldözgetett Powellnek.
Érdekes, hogy James Comey FBI-vezető júliusban kijelentette, hogy Guccifer hazudik, nem juthatott konfidenciális információk, levelek birtokába.
Az amerikai bíróság tegnap, csütörtökön 52 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte az aradi hackert. Az Alexandria News nevű helyi internetes portálon megjelent hír szerint az 52 hónap letöltését követően Guccifert három évig szövetségi felügyelet alá kerül, ugyanakkor köteles most átadni a teljes adatbázisát, összes fiókját, ráadásul az áldozatok számára kártérítést fizet. Ennek összegéről nincs információ. Az Egyesült Államok hatóságai megköszönték román kollégáiknak az együttműködést.
Az ítélet nem jogerős, még nem tudni, hogy Guccifer és ügyvédjei fellebbeznek, vagy elfogadják. És az is elgondolkodtató, hogy vajon Guccifer nem kötött-e vádalkut annak érdekében, hogy minél kisebb büntetéssel, minél hamarabb megússza az ügyet, az FBI pedig pontosan megtudja, meddig jutott egy a hacker. Erre enged következtetni egyébként Comey nyilatkozata is.

Categories: Aktuális, Slider