Megszentelték Pécskán az új kenyeret [VIDEÓ]

Megszentelték Pécskán az új kenyeret [VIDEÓ]

A hagyományokhoz híven, Pécska Város Polgármesteri Hivatala, a helyi tanács, a „láthatatlan” szervezők idén is minden megtettek annak érdekében, hogy az Új Kenyér Ünnepe színvonalas, változatos programot kínáljon a pécskaiaknak, a vendégeknek. A rendezvények fő helyszíne most is az I. Mihály király tér volt, s a fellépők mellett, természetesen a lacikonyhák is megtették a magukét, hogy a kilátogatók jól érezzék magukat. A péntek esti eső némiképp bekavart – a Sógorok azért „vették a lapot” –, ám az időjárás szombaton és vasárnap kárpótolt: tikkasztó hőségben zajlottak a szabadtéri rendezvények, előadások, igaz, a beharangozott Mai rege (Zakuszka diákszínjátszó csoport) péntek este elmaradt.
A vasárnapi események a helyi tanács ünnepi ülésével kezdődtek. Ekkor adta át Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester az elismeréseket: Csatlós Etelka nyugalmazott nővérnek (Kiválódási díj – a májusi városnapokon nem tudta átvenni), dr. Otilia Hedeşan egyetemi tanárnak (Pécskai gyökerek) és Gheorghe Rancu-Bodrog tanárnak (Kiválósági díj – ő most nem tudta személyesen átvenni).
Az ünnepi ülésen bemutatták a helyi román irodalmi kör legújabb lapszámát, majd méltatták az 50. születésnapját ünneplő Păstrătorii tradiţiei néptánccsoportot.
A tanácsülésen részt vett, többek között Sergiu Bîlcea megyei alelnök, Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, Bölöni György helyi tanácsos, a pécskai szervezet elnöke, Zágoni Szabó András helyi tanácsos.
A tanácsülés végén népviseletbe öltözött fiatalok vonultak kenyeres kosárral a karjukon az egykori piactérre, ahol az ortodox, római katolikus, református, görög katolikus papok megszentelték az új kenyeret.
Beszédet mondott Antal Péter, Faragó Péter, Corina Crişan megyei tanácsos.
A magyar híveket ezt követően laza, baráti kenyérkóstolásra invitálták a római katolikus plébánia udvarára.
A kenyérünnep a mai, vasárnap esti folklórműsort követően éjfélkor tűzijátékkal zárul.

811

 

Ft. Czeglédi Ferenc

Nt. Tóbiás Tibor György

Antal Péter köszöntője

Faragó Péter köszöntője

Categories: Aktuális, Slider