Tanévkezdéskor rajtol a diákgrófság: akár tüntethetnek is a suliban

Tanévkezdéskor rajtol a diákgrófság: akár tüntethetnek is a suliban

Mircea Dumitru oktatási miniszter ellátta kézjegyével a rendszerváltás utáni első Diákstatutumot, amely szabályozza a diákok jogait és kötelezettségeit. A miniszter szerint a cél, hogy az I-XII. osztály tanulóközpontú legyen, erősítse a diákok helyét, helyzetét az oktatásban, ami egyébként tükröződik a statutumban is. Mivel mindenki először a jogaira kíváncsi, néhány újdonság: a 2016-2017-es tanévtől kezdődően a diák simán beviheti és használhatja is a mobiltelefonját (a tanár nem veheti el még arra az órára sem), az osztályban óra alatt (eddig is megtette, de gyakran dugdosni kellett), amennyiben tanulási céllal pötyögtet, és a tanár ezt megengedte.
Ennél azonban sokkal izgalmasabb és a pedagógusokra, iskolára óriási terhet ró, hogy ősztől a diákoknak, szüleiknek, gyámjuknak jogukban áll fellebbezni az írott dolgozatokra, rögtönzésekre („evaluare scrisă) kapott jegyek ellen. Ha a diák, szülő, gyám úgy érzi, hogy a kapott jegy jogtalan, öt napon belül kérhetnek szóbeli magyarázatot a tanártól. Amennyiben ezzel a magyarázattal elégedetlenek, írásban kérelmezhetik a dolgozat újraértékelését két független tanár által, akik nem tanítanak abban az osztályban. Ha az eredeti és az újraértékelt jegy közötti különbség nagyobb egy pontnál, akkor a második jegy kerül a katalógusba.
S mivel nincs az a diák, aki elégedett lenne a dolgozatára kapott jeggyel – feltéve, ha nem tízes – elképzelhető, mekkora fellebbezési-visszaélési hullámot indít majd az új rendelkezés, egy adott ponton akár lebéníthatja az iskola tevékenységét, a tanárok idejének zöme majd magyarázkodással telik.
Szintén újdonság, hogy a diákok szervezett, érdekvédelmi csoportokat alakíthatnak, sőt, tüntethetnek is az iskolában, ha ezzel nem zavarják meg a tanítást, az órákat. Ami akár egy tanár lecserélésével is végződhet.
A jogok mellett a kötelezettségek is megszülettek. A diákoknak tilos lesz kárt okozni az iskola épületében, bútorzatában, tilos pornográf anyagokat, kábítószert, fegyvert bevinni, sérteni a diáktársakat. A szóbeli fedés mellett ezekért levonhatják a magaviseleti jegyüket, vagy kirúghatják őket a suliból. Tíz igazolatlan hiányzásért egy jeggyel csökken a magaviselet, 40 igazolatlan hiányzásnál a diákot értesítik, hogy a kizárás küszöbére érkezett, s ha tovább gyűjti az átugrott órákat, a vezetőség dönthet a kirúgásáról. A következő tanévet csak másik iskolában kezdheti.

(ij)

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider