Börtönlázadások: Arad (még) csendes

Börtönlázadások: Arad (még) csendes

Az országos börtönfelügyelet (ANP) közleménye szerint a 45 büntetésvégrehajtási intézet közül nyolc börtönben tört ki lázadás. A legsúlyosabb ütközet Botoşani-ban zajlott, itt a csendőrséget is bevetették, miután többen is felmásztak egy épület tetejére. A további városok: Csíkszereda, Iaşi, Vaslui, Poarta Albă, Nagyvárad, Giurgiu, Brăila, ezekben általában éhségsztrájkkal tiltakoztak, kevesebb volt az erőszakos cselekedet. A börtönőrök, csendőrök minden esetben erőszakot alkalmaztak.
A lázadás oka, hogy a fogva tartottak elégedetlenek a körülményekkel, étellel, orvosi ellátással, tévénézési lehetőséggel (az EB-meccsek idején is 22.30-kor kikapcsolták a készülékeket), de főként az egyre növekvő zsúfoltsággal. Az ANP bevallotta, hogy Romániában legalább 9 500 helyre lenne még szükség, vagyis új büntetésvégrehajtási intézeteket kellene építeni.
Az aradi fegyházban a jelek szerint semmiféle tiltakozás nem alakult (még) ki, úgy tudni, volt kezdeményezés, de az őrök idejében elfojtották, mert az intézet nem szerepel a híradásokban vagy az ANP közleményében.

(Fotó: az aradi fegyház bejárata – newsar.ro)

Categories: Aktuális, Slider