Vajon az aradi vagongyárból is kitalicskázta a pénzt?

Vajon az aradi vagongyárból is kitalicskázta a pénzt?

Cristian Burci, aki 2006-ban vette át az aradi Astra Tehervagongyárat, biztos nem kap mellszobrot a vállalat udvarán, hisz a hat év aradi pályafutása alatt nem sok jót tett a városért és a cégért. Sőt.
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni csoport (DIICOT) slatinai egysége ma letartóztatta az üzletembert. A vád: pénzmosás, csalás, sikkasztás. A kiadott közlemény szerint a DIICOT egyelőre csak azt vizsgálja, hogy ugyanabban az időszakban, amikor az Astra mellett a Romvagot is birtokolta a Luxemburgban bejegyzett International Railway System cégén keresztül, Cristian Burci mennyi pénzt talicskázott ki a slatinai vagongyárból.
Állítólag kb. 7,1 millió eurót, s erre a bizonyítékok is megvannak.
Kérdés, hogy ugyanakkor az aradi Astrától is sikkasztott-e, ugyanis a céget – a Romvag és a Meva mellett – csődbe vitte. A dolog pikantériája, hogy Burci aradi ténykedésének első évében már telkeket értékesített az Astra vagyonából. Csak remélni lehet, hogy a DIICOT vizsgálata Aradra is kiterjed.
Még szerencse, hogy 2012-ben egy fiatal német befektető csomagban vásárolta meg 30 millió euróért a felszámolótól az aradi Astra Tehervagongyárat, valamint a MEVA Drobeta-T. Severint és a Romvag Caracalt. A pénzt a hitelező bankok kapták meg.
Azóta a cégcsoport köszöni szépen, jól van, a termelés felfutott, kb. 1500 ember munkahelye megmenekült, a vagonok Európa tőlünk nyugatra eső vágányain közlekednek, mert a CFR nem vásárol Aradról.

(ij)

 

Fotó: ziuaconstanta.ro

Categories: Gazdaság, Slider