Lola Blau a Kamaraszínházban

Lola Blau a Kamaraszínházban

Április 20-án és 21-én Lola Blaut láthatják az Aradi Kamaraszínház nézői egy mono-musicalben Bartha Boróka előadásában. Zongorán kíséri Szép András.
A közelmúltban elhunyt osztrák zeneszerző, Georg Kreisler darabjának ősbemutatójára 1971-ben került sor, Bécsben. Magyar nyelvterületen először Galambos Erzsi játszotta 1984-ben. A mű címszereplője, a művészi álmokat dédelgető, de csak a bécsi kabarészínpadokig jutó Lola 1938-ban (az Anschlusst követően), a holokauszt fenyegető árnya elől kénytelen előbb Svájcba, majd az Egyesült Államokba emigrálni. Itt a hőn vágyott siker végül rányitja az ajtót, de ahogyan az már lenni szokott – a sikert (mint örökösen fenntartani akart, de talán éppen ezért fenntarthatatlan állapotot) szükségszerűen követi a kiábrándulás, az illúzióvesztés. A második világháború lezárulta után Lola visszatér Bécsbe, de hamarosan rá kell jönnie, hogy az illúziókat valahol útközben végleg elvesztette. A darab szerzője, Georg Kreisler, azt nyilatkozta egy alkalommal, hogy a Lola Blau „egy tehetetlenség története”. Lola – mondja Kreisler – „zavartan és tehetetlenül áll az antiszemitizmus és saját zsidósága előtt egyaránt, hiszen ő semmi mást nem akar, mint kicsit énekelni és táncolni, hogy örömet szerezhessen a publikumnak”. Lola Blau sorsa szűkebb értelemben tipikus XX. századi művészsors, míg tágabb értelemben a mindenkori művészsors metaforája. Az önéletrajzi elemekben nem szűkölködő mű mind New York-ban, mind az európai színpadokon sikert sikerre halmozott, ami nem utolsó sorban a fekete humorral, csípős iróniával átszőtt dalszövegek és fülbemászó, nosztalgikus hangvételű dallamok különös kombinációjának az eredménye….
Technikai okokból a két előadás két különböző helyszínen lesz bemutatva: április 20-án a nagyszínház stúdió termében, április 21-én az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház épülete).
Április 20-án, szerdán, 19 órakor a délutáni teljes bérletek és a diákbérletek érvényesek.
Helyszín: a nagyszínház első emeleti stúdió terme. Helyfoglalás érkezés sorrendjében.
Április 21-én, csütörtökön, 19 órakor az esti teljes bérletek és a meghívók érvényesek.
Helyszín: Aradi Kamaraszínház (Bábszínház épülete).
Jegyek a 0721/265-827-es számon vagy az akamara.ro@gmail.com e-mail címen foglalhatók!

Categories: Életstílus, Főoldal-5