Emlékmű ügyben a város lepacsizott a kulturális tárcával

Emlékmű ügyben a város lepacsizott a kulturális tárcával

Már csak az alkotó, Florin Codre képzőművészen múlik, hogy lesz-e végül Nagy Egyesülési Emlékmű a ligeti tóban. A város és a kulturális minisztérium egyezményt írt alá, amely szerint Arad finanszírozza az emlékmű közvetlen környezetének a rendezési költségét (betonalap, a tó kitakarítása stb.), míg Florin Codre fizeti az oszlop felállításának, rögzítésének a költségeit.
A 20 méter magas, 150 tonnás Nagy Egyesülés Emlékművének már rég állnia kellene a Ligeti tó közepén, ám amióta Codre megnyerte a kivitelezési pályázatot 2007-ben, a projektet rendszeres botrányok kísérték. Az oszlopot a művész Kínában gyártatta le, aztán közölte, hogy nincs pénze a hazaszállításra – pedig ez is benne volt a szerződésben –, most azt állítja, hogy házának udvarán tárolja, Bukaresttől 70 kilométerre.
Sikkasztás vádjával a kulturális minisztérium már korábban pert indított Codre ellen, most kérdés, miből fogja fizetni a felállítási költségeket.
Az ügy fő pikantériája, hogy a románok annyira sem becsülik az Egyesülésüket, hogy Romániában, román kőből készítsék el annak emlékművét.
A város-minisztérium egyezmény a helyi tanács következő ülésének napirendjére kerül.

(Fotó: Codre a kínai munkásaival – livearad.ro)

Categories: Aktuális, Slider