Megkezdődött az aradi hacker pere az Egyesült Államokban

Megkezdődött az aradi hacker pere az Egyesült Államokban

A csak Guccifer néven világhírnevet szerzett Arad megyei Marcel Lazăr Lehelt, amint arról beszámoltunk, a román hatóságok kiadták az Egyesült Államoknak, hogy ott is bíróság elé álljon. Guccifer többek között Colin Powell, Hillary Clinton, George W. Bush, George Maior ex-SRI igazgató, más romániai, amerikai politikusok, közéleti személyiségek saját email-fiókjait, közösségi oldalait törte fel, lopta le a levelezéseket és hozta nyilvánosságra.  Állítólag Hillary Clinton is neki köszönheti, hogy az amerikai hatóságok most vizsgálják, annak idején külügyminiszterként hivatalos levelezésre is használta-e a saját email-címét, de úgy tudni, hogy Guccifer megcsípte Corina Creţu román EP-képviselő által Colin Powellnek küldött szerelmes hangvételű leveleit és fotóit.
M.L.L.-t szombathelyi (Sâmbăteni) lakásában kapcsolták le a rendőrök.
A romániai pert követően Marcel Lazăr Lehelt 2015-ben hét év börtönbüntetésre ítélték, amit az aradi fegyházban kezdett el letölteni. Közben az amerikaiak minden szálat megmozgattak a kiadatásárt, annak ellenére, hogy Gucci védőügyvédje szerint ha már egyszer jogerősen elítélték Romániában, törvénytelen újabb pert indítani elleni. A jogi vita a kiadatásával lezárult.
Az Egyesült Államokban a Guccifer elleni vád, többek között különlegesen védett számítógépek feltörése. Marcel Lazăr Lehel pénteken, április 1-jén állt első alkalommal a Virginia állambeli Alexandria városában amerikai bíróság elé.
“Nem számít, hol vannak a világban, akik bűnt követnek el amerikai állampolgárok ellen felelni fognak tetteikért a törvény előtt” – nyilatkozta az Alexandria News pénteki számában Dana J. Boente, Kelet-Virginia főügyésze. M.L.L. ellen kilenc rendbeli vádat fogalmaztak meg, és a lap szerint ha ezek zömében vétkesnek találják, akár 20 évet is tölthet amerikai börtönben.
Ügyében az FBI, a DSS, és az amerikai Secret Service folytatott összehangolt nyomozást a román rendőrséggel.
Az aradi hackert kedden, április 5-én, helyi idő szerint 14.00 órakor viszik újabb meghallgatásra a bíróság elé.

(irházi)

Fotó: yoda.ro

Categories: Aktuális, Slider