Fűtésügyben válságsemmitmondás a prefektúrán

Fűtésügyben válságsemmitmondás a prefektúrán

Az ügy és a megoldás szempontjából Cosmin Pribac prefektus teljesen fölöslegesen trombitálta össze ma délelőttre a megyei katasztrófaelhárítási bizottságot, hogy megtárgyalják az adósságban rég elúszott hő- és elektromos erőmű (CET) sorsát. Egyfelől, mert pénzt úgysem találtak az adósságállomány csökkentésére, másfelől pedig az ügynek valójában semmi köze Arad megye katasztrófaelhárításához. De jól hangzik, főleg most, hogy vélhetően Pribac is megneszelte, a Cioloş-kabinet rendet vágna a prefektusok között, ő pedig nem arról híres, hogy aktívan segítené a megyét.
Az ülésen jelen volt Adrian Ţolea ideiglenes megyei elnök – aki Pribachoz hasonlóan politikai karrier szempontjából már leírottnak tekinthető –, a CET és a CET H vezetősége, szakszervezetiek. A polgármesteri hivatal a meghívás ellenére sem képviseltette magát.
A mai ülésen elhangzott, a prefektúra decemberben aláírta a CET 40 millió lejes igényét a szén- és földgáztartozások enyhítésére, a pénzügyminisztérium azonban visszadobta, mondván, a polgármesteri hivatal nem támasztotta alá költségvetési számokkal az igénylést.
A jelenlévők egybehangzóan eldöntötték, hogy a kialakult helyzetért kizárólag a polgármesteri hivatal a felelős, és nekik kell megoldást találni a CET adósságainak kifizetésére.
A polgármesteri hivatal válasza sem késett. Ebben Gheorghe Falcă polgármester megkérdezi, CET-ügyben ugyan mit tett az elmúlt három évben a prefektus és a PSD? “Amíg Ponta volt a kormányfő, Pribac a kisujját sem mozdította az aradiak érdekében, a CET adósságai miatt, vagy más kérdésekben. Ha valóban ellenjegyezte az átala említett kormányrendeletet, akkor előbb Bukarestben kellett volna támogatást keresnie hozzá, majd itthon eldicsekedni az eredményekkel. Itt az ideje, hogy a prefektus kövesse a Ponta-kormány példáját és mondjon le, hisz ő és a PSD felelősek azért, hogy a CET ide jutott” – áll még az ellenközleményben.

(ij)

Fotó: aradi prefektúra

Categories: Aktuális, Slider