Legális a cigitörvény: teljes füstmentesítés

Legális a cigitörvény: teljes füstmentesítés

Az Alkotmánybíróság ma egyhangúlag törvényesnek ítélte az új dohányzás-szabályozó törvényt, s amennyiben Klaus Iohannis államfő is áldását adja rá, az ő aláírását követően 45 nappal életbe is lép. Az új törvény drasztikus a dohányosokkal szemben, gyakorlatilag egy olyan „helyiségben” sem szabad füstölni, amelyiknek csupán két fala és teteje van. Nem beszélve vendéglőkről, bárokról, kávézókról és persze nem utolsó sorban a közintézményekről, egészségügyi vagy tanintézményekről.
Mindezt egyetlen meghatározással rendezi: tilos a dohányzás a nyilvános, zárt helyiségekben. Nyilvános helyiség pedig, amit bárki(k) egyénileg, kollektív (közösségi) módon használhatnak, elérhetnek, tulajdonformától, vagy bejárattól függetlenül, s az sem számít, hogy ez időszakos, vagy állandó. Magyarán tilos lesz cigizni a vendéglátóipari egységekben. Kiskapu: külön dohányzásra kialakított szoba, megfelelő szellőzéssel, tűzvédelmi eszközökkel ellátva, ezt pedig külön táblával kell jelezni.
Most a kérdés, milyen kiskapukat találnak majd a leginkább érintett vendéglátóhelyek.
Tilos továbbá dohányipari termékeket árulni oktatási, egészségügyi intézményekben, tilos lesz szálanként értékesíteni a cigit.
A statisztikák szerint Romániában minden negyedik órában meghal valaki a dohányzás miatt.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider