Kipattant az EKF-botrány: Arad a fellebbezést is elszúrta

Kipattant az EKF-botrány: Arad a fellebbezést is elszúrta

Annak rendje és megrögzött módja szerint nem kellett sokat várni, hogy Romániában kipattanjon az Európa Kulturális Fővárosa 2021 (EKF) körüli botrány. Amint arról beszámoltunk, összesen 14 város nyújtotta be pályázatát, s mindössze négyen – Bukarest, Temesvár, Nagybánya, Kolozsvár – jutottak tovább. S miközben Aradon a sebnyalogatás kimerül abban, hogy majd Temesvár szekereként viszi tovább a projektet, öt város fellebbezést nyújtott be. Craiova, Marosvásárhely, Brassó, Iaşi, Brăila, többek között az Európai Bizottsághoz, az Európai Tanácshoz, az Európai Parlamenthez, Navracsics Tibor kulturális-ifjúsági biztoshoz, Dacian Cioloş kormányfőhöz, további uniós intézményekhez küldték el fellebbezéseiket.
A pezsgőtablettát a vizespohárba azonban Constantin Chiriac, a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház igazgatója, a zsűri egyik tagja dobta bele, aki ma délután a Mediafaxnak kijelentette, amennyiben beigazolódik, hogy a zsűri két tagja összeférhetetlen volt betöltött tisztségével, megismételhetik az előválogatást. A célkeresztben most két bukaresti hölgy-zsűritag, Valentina Iancu és Raluca Velisar került, akikről állítólag a versenybe szállók már korábban is sejtették, hogy tagjai voltak Bukarest pályázatíró csapatának, ráadásul két olyan cégnél dolgoznak, amelyek a főváros győzelme esetén lefölözheti a befolyó pénzeket.
Mindennek tetejébe Nagybánya is hunyónak bizonyult, mert a Mediafax szerint habár az október 10-ig leadott pályázatukban azt állították, a város rendelkezik kulturális stratégiával, ezt mér december 10-én sem szavazta meg a helyi tanács, magyarán hazudtak.
Amennyiben a két hölgy miatt a Steve Green elnökölte zsűri kénytelen lesz megismételni az előválogatást, könnyen előfordulhat, hogy Arad a nyuszipozíciója miatt saját magát golyózza ki egy újabb esély elől. És lassan bebizonyosodik, hogy a város igazából nem is nagyon akar EKF lenni.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider