Határnyitási évforduló, polgármesterek találkozója Battonyán

Határnyitási évforduló, polgármesterek találkozója Battonyán

Húsz éve nyílt meg a tornyai határátkelő, s ez alkalomból ma délelőtt Battonyán a polgármesteri hivatalban tartottak ünnepséget. És persze, hogy ne csupán ezért gyűljenek össze a polgármesterek, önkormányzati képviselők a határ mindkét oldaláról, egyúttal felélesztették a településvezetőknek évekkel ezelőtt abbahagyott, évenkénti két találkozót.
A vendégeket házigazdaként Marjai János battonyai polgármester köszöntötte, s az eseményen, Arad megyéből részt, többek között Adrian Ţolea, a megyei tanács ideiglenes elnöke, Bognár Levente aradi alpolgármester, Antal Péter pécskai, Papp Attila nagyiratosi, Almási Vince kisiratosi, Kovács Imre peregi, Mircea Totorean sajtényi, Letiţia Stoian szemlaki, Ilie Cheşa székesúti, Vasile Ciceac nagylaki polgármesterek, Kocsis József zimándi alpolgármester, magyar részről pedig dél-békési polgármesterek, önkörmányzati képviselők. Jelen volt Simonka György országgyűlési képviselő, Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, Vasile Filoni gyulai román főkonzul, Kreszta Traján, a románok szószólója a magyar törvényhozásban. De meghívták Dan Ivant, az Arad Megyei tanács akkori elnökét és Achim Alexa alelnököt.
A felszólalók visszaemlékeztek arra, miként sikerült annak idején kiverekedni a hatóságoknál, hogy megnyíljon a tornyai határátkelő, majd a 7,5 tonnás kamionok is áthaladhassanak. Simonka György az uniós pályázatok fontosságát emelte ki.
A polgármesterek első találkozója 1995. június 7-én volt Kevermesen, ám közel egy évtizede a dolog elhalt, ezért Antal Péter most azt javasolta a résztvevőknek: „melegítsék fel” ezt a régi jó szokást, s a következő találkozót Pécskán tartsák majd. Elmondta, egész Arad megye számára fontos volt a határátkelő megnyitása, de leginkább Pécska és Battonya profitált, hisz a távolság a 80 km-es kerülőtől 8 km-re zsugorodott a két testvérváros között. Javasolta, év közben is látogassák egymást a polgármesterek, mert csak így alakulhat ki szoros kapcsolat, gondolkodhatnak közös uniós pályázatokban.
Bognár Levente egy szándéknyilatkozat elfogadását javasolta az évi kétszeri találkozóról, valamint hogy közösen támogassák új határátkelők megnyitását, ahol az utak már elkészültek.
A találkozó kötetlen beszélgetéssel zárult.

(irházi)

939

937

Categories: Környékünk, Slider