A Daily Telegraph egymillió lejt húzott ki a radnai templom alól

A Daily Telegraph egymillió lejt húzott ki a radnai templom alól

Szánalmas egy ország kormányára, fejlesztési minisztériumára nézve, amikor újságcikk alapján ítél meg egy kiemelt, uniós forrásból finanszírozott, értékvédő beruházást.
Most ez történt. Az angol Daily Telegraph idén augusztus 2-án olyan cikket jelentetett meg a radnai templomról, amely szerint a restaurátorok tönkrevágják az eredeti építészeti elemeket, s a templom úgy fog kinézni, mint egy Disney-kastély. Sőt, az is megjelent, hogy a régi cserepeket, lépcsőket stb. eladták Nyugat-Európában. Több sem kellett a Ponta-kormánynak – amely amúgy is rühellte Erdélyt, Aradot –, kiküldtek egy minisztériumi ellenőrző csoportot, és 90 napra leállított minden kifizetést. A temesvári püspökség, hogy ne csússzanak el teljesen a beruházással, saját forrásból pótolta a kiesést. Végül a minisztérium 5 százalékot, vagyis 1 millió lejt plusz forgalmi adó levágott a finanszírozásból, ami aberráció, mert semmiféle kihágást, az eredeti tervektől való eltérést nem állapítottak meg.
Nicolae Lauş, a temesvári püspökség kancellária igazgatója a Mediafaxnak elmondta, egy Disney-kastéllyal való összehasonlítás tendenciózus, a homlokzati felújítást, a színeket is beleértve a szaktárca is engedélyeztette.
A beruházás várhatóan novemberben lezárul, az avatásra viszont csak januárban kerül sor.

(irházi)

(Fotó: BasilicaMariaRadna-facebook)

Categories: Aktuális, Slider