Zongorahangverseny-sorozatot indít az RMDSZ a szórványvidékeken

Zongorahangverseny-sorozatot indít az RMDSZ a szórványvidékeken

A történelmi magyar egyházakkal közösen indítja útnak Erdély szintű zongorahangverseny-sorozatát az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. Az ingyenes, november 25 – december 12. közötti Szereti Ön Chopint? című komolyzenei műsort Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas zongoraművész előadásában hallhatják a szórványvidékek magyar közösségei.

Bodor László programokért felelős ügyvezető alelnök a nyolc megyét felölelő kezdeményezésről elmondta, az RMDSZ a komolyzene népszerűsítését tűzte ki célul a koratéli hangverseny-sorozattal. „Amikor konkrét, megvalósítható irányelveket fogalmazunk meg a szórvány cselekvési tervünkben, akkor a magyar vonatkozású kulturális kínálat bővítését is vállaltuk a szórványvidékeken, olyan hiányosságokat pótolunk, amelyek elengedhetetlen részei a magyar identitástudat megélésében. Az RMDSZ mindig is hangsúlyosan foglalkozott a társadalmi kérdésekkel, hiánypótló rendezvények által szólította meg az erdélyi magyar közösség specifikus csoportjait: nemrégiben erdélyi magyar középiskolásoknak szerveztünk sportolimpiát, a nyár folyamán pedig támogatói voltunk a magyarországi Virtuózok előválogatójának és székelyföldi koncertsorozatának, ahol, akárcsak a következő egy hónapban, a komolyzene népszerűsítését vállaltuk” – fogalmazott.

A program koordinátora, az Ügyvezető Elnökség munkatársa, Kovács Zsolt hangsúlyozta, a történelmi magyar egyházak, valamint a Szövetség megyei és területi szervezetei készségesen vállalták a rendezvénysorozat helyi szintű lebonyolítását. „Nagy hálával tartozunk a történelmi magyar egyházaknak, akik lehetővé tették, hogy Thurzó Zoltán zongoraművész előadásának a templomok adjanak otthont” – tette hozzá a programkoordinátor, aki rámutatott: a hetvenperces zongoraest részeként Liszt Ferenc és Frédéric Chopin darabok lesznek hallhatók Brassóban, Déván, Nagyenyeden, Nagybányán, Besztercén, Temesváron, Aradon és Medgyesen.

Thurzó Zoltán zenészcsaládban nőtt fel, rangos versenyek győztese, díjazottja. Korosztályában a legaktívabb zongoraművész, avatott tolmácsolója a zongorairodalomnak. Tehetségére nagynevű zeneszerzők is felfigyeltek kiskora óta, több zeneművet is dedikáltak neki. Rendszeresen tart zongoraesteket különböző zártkörű rendezvényeken, fesztiválokon, rangos kulturális eseményeken, helyszínavatókon és egyházi rendezvényeken. A nagyváradi vár eddigi történelmében elsőként, 2015 októberében ő tartott a helyszínen zongorahangversenyt. 

Az eseménysorozat programja itt követhető: https://www.facebook.com/events/1941064926117624/

(RMDSZ-közlemény)

Categories: Életstílus, Főoldal-5