A Búzavirág 35 éve őrzi a pécskai magyar hagyományokat

A Búzavirág 35 éve őrzi a pécskai magyar hagyományokat
Megható, vastapssal jutalmazott gálaműsorral és hajnalig tartó bállal ünnepelték a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes egykori és mai tagjai fennállásának 35. évfordulóját szombaton.
A gálaműsort megelőzően a tagok megkoszorúzták több egykori táncos sírját a római katolikus temetőben, majd részt vettek az elhunyt tagok emlékére a kápolnában a pécskai származású ft. Kocsik Zoltán által bemutatott szentmisén.
Az ünnepi műsor kezdetére megtelt a művelődési ház és a közönség meghatódva nézte végig, ahogy újra színpadra léptek a több generációt képviselő egykori táncosok, akik hetekig próbáltak erre az alkalomra. A Khell házaspár által 1980-ban diákokból alakított együttes mostani tagjai is nagy sikert arattak, a legkisebbekből álló Bojtocska csoportól, a Kis- és Nagy Boglárka csoportokon át, a felnőtt táncosokig, összesen több mint nyolcvanan.
A palotástól a cigánytáncig több koreográfiát és számos viseletet felvonultató gálát követően a Búzavirág Néptánccsoport életében fontos szerepet betöltő 25 személy emléklapot és egy erre az alkalomra készíttetett kerámiát is kapott az Engi Márta Ildikó elnök vezette egyesülettől.
Az eseményen jelen voltak a Búzavirág korábbi és jelenlegi vezetői, koreográfusai, a pécskai magyar néptánccsoportot folyamatosan támogató pécskai önkormányzatot pedig Miodrag Stanoiov alpolgármester képviselte.
Az esti bálra zsúfolásig megtelt az Ipartestület székháza, több mint 200-an mulattak együtt, hiszen, ahogy többen is fogalmaztak, „mindannyiunkat összeköt a Búzavirág és a tánc”.
Hajnalig szórakoztak a kisperegi Roulette zenéjére, a tombolán értékes nyereményeket sorsoltak, az utolsó bálozók pedig reggel 8-kor mentek haza. Mindenkinek tetszett és ízlett is a háromemeletes, magyaros elemekkel díszített ünnepi torta.
                                                                                                    ***
Több mint 300 kilométerre eljutott a pécskai Búzavirág jubileumának híre, ahonnan nem várt ajándékot kaptak a táncosok.
Mint arról beszámoltunk, a hétvégén Záhonyban tartózkodott egy pécskai delegáció, amely hazaérkeztekor, vasárnap késő délután három tortát „kézbesített” a polgármesteri hivatal dísztermében összegyűlt búzavirágosoknak.
A Záhonnyal szomszédos Zsurk község polgármesterasszonya, Pócsikné Vakula Ágnes javaslatára, Helmeczi László záhonyi polgármesterrel együtt három, különböző ízesítési tortát készítettek és küldtek el Pécskára, kifejezve csodálatukat és tiszteletüket a Búzavirág Néptánccsoport tagjai iránt a magyar hagyományok ápolásáért tett erőfeszítésükért.
Antal Péter polgármester már szombat este, az ünnepi bál alatt Facebookon továbbította a pécskai csapat és vendéglátóik jókívánságait, de a tortákat akkor még csak virtuálisan, a lenti fotón tudta elküldeni.
Valós, ízletes mivoltukban vasárnap adta át őket Engi Márta Ildikónak, illetve a jelen lévő vezetőségi tagoknak, azoknak az egykori és jelenlegi táncosoknak, akik már kipihenték magukat a szombat éjjeli mulatság után és eleget tudtak tenni a hirtelen érkezett meghívásnak.
Közösen el is fogyasztották, koccintottak egy pohár borral, után még elbeszélgettek pár percig.
Sinka Pál
(Fotó: Nagy István)
Categories: Életstílus, Főoldal-5