Arad kórházstratégiája: vizelés szél ellen

Arad kórházstratégiája: vizelés szél ellen

Jobban jártak volna a betegek, ha a megyei tanács az aradi egészségügyi és kórházstratégiára költött pénzből inkább viselkedési és empátia-kurzusra fizette volna be az intézmény kétezer alkalmazottját. A ma nagy vonalakban vázolt stratégiából ugyanis egyetlen dolog derült ki: a román egészségügy működésképtelen, alulfinanszírozott, bürokratikus, ezért semmilyen helyi stratégia nem változtathatja meg a rendszert.
Egy csomó pénzért okos szakemberek azt is kiderítették, amit minden beteg tud Aradon: a városban szétszórt osztályok miatt nem hatékony a gyógyítás, vizsgálatokra sétáltatják az embereket, mivel képtelenség külön diagnosztikát telepíteni minden osztályra. Meg azt is kutatták, ami szintén közismert: miért keresnek gyógyulást a betegek Szegeden, Temesváron vagy Kolozsváron.
Aztán Adrian Ţolea ideiglenes megyei elnök kibökte, hogy nyugati mintára kellene egy új kórház Aradnak, amit majd egyszer az autópálya mellett építenek fel modulonként, hisz forrás nincs a teljes kórház kivitelezésére.
Elhangzott még, hogy az új TBC-kórházat novemberben adják át, s jövőre talán sikerül valami pénzmagot kicsikarni a pszichiátria kismértékű tatarozására.

(irházi)

Categories: Aktuális, Slider